U četiri grada i dvije opštine u BiH prijevremeni lokalni izbori

Datum: 05.02.2023
Podeli Tvituj

U četiri grada i dvije opštine u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 5. februara se održavaju prijevremeni lokalni izbori za gradonačelnike i načelnike.

Razlog prijevremenih izbora su, jer su dosadašnji čelni ljudi u ovim mjestima, nakon opštih izbora u oktobru 2022. godine u Bosni i Hercegovini, osvojili nove političke funkcije.

Izbori se održavaju u Tuzli, Bihaću, Vogošći, Srebreniku, Bratuncu i Zvorniku. Na izborima učestvuje pet političkih stranaka, jedna koalicija i sedam nezavisnih kandidata.

Pravo glasa na prijevremenim izborima u četiri grada i dvije opštine će imati 309 288 birača, i to 301 274 redovnih, 6195 putem pošte i 1819 lično/u odsustvu.

U Bihaću, na sjeverozapadu BiH, je u sedam sati otvoreno 91 biračko mjesto, a bit će aktivna i četiri mobilna tima. Na dva biračka mjesta kasnilo se po desetak minuta zbog tehničkih razloga.

Glasačko pravo može ostvariti 58.097 hiljada Bišćana koji mogu birati gradonačelnika između pet kandidata.

Izborni proces danas prati 150 posmatrača koje su kandidirale političke partije, a tu su i posmatrači nevladinih organizacija.

Prijevremeni izbori u Zvorniku, na istoku BiH, održavaju se jer je Zoran Stevanović, dugogodišnji gradonačelnik prihvatio mandat narodnog poslanika koji je osvojio na oktobarskim izborima prošle godine kao kandidat SNSD-a.

Na biračkom spisku u opštini Zvornik nalazi se 53.830 birača.

"Na području opštine Zvornik imamo 88 biračkih odbora koji su imenovani na 74 biračka mjesta i jedno birački mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima. Sva biračka mjesta su otvorena na vrijeme i nisu uočeni nikakvi problemi. Jedino na pojedinim biralištima nema adekvatno grijanje, pa smo za takva mjesta osigurali grijalice kako bi prostorije birališta bile zagrijane“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Mustafa Arifović, predsjednik Opštinske izborne komisije Zvornik.

Na glasačkom listiću u Zvorniku je samo jedan kandidat, a to je Bojan Ivanović kao kandidat SNSD-a, dosadašnji zamjenik gradonačelnika Opštine Zvornik.

U Bratuncu, na istoku BiH, se održavaju prijevremeni izbori za načelnika Opštine nakon što je s te funkcije, u augustu prošle godine, na referendumu građana, opozvan načelnik Srđan Rankić.

Rankić se kandidovao ponovo za funkciju načelnika Opštine Bratunac kao nezavisni kandidat.

Njegov protivkandidat je ljekar Lazar Prodanović koji je do prošlih opštih izbora bio zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Na biračkom spisku u Bratuncu, prema podacima Lokalne izborne komisije nalazi se 18.787 birača.

Sva su biračka mjesta otvorena na vrijeme, izuzev jednog na kojem bilo električne energije.

Od broja upisanih u birački spisak, 16.972 ima pravo da glasa na redovnim biračkim mjestima, 1.116 glasa putem pošte i 699 birača glasa u odsustvu.

"Opštinska izborna komisija formirala je dva mobilna tima i oni će posjetiti 69 građana", izjavila je za Radio slobodna Evropa Ivana Milanović, predsjednica Opštinske izborne komisije Bratunac.

Izborna šutnja traje do zatvaranja biračkih mjesta u ovim opštinama i gradovima.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, kako je najavljeno, će prve preliminarne rezultate objaviti u nedjelju navečer, do 22:30 sati na internet stranici www.izbori.ba.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije