U Grčkoj velike demonstracije zbog željezničke nesreće

Datum: 08.03.2023
Podeli Tvituj

Hiljade radnika u Grčkoj pridružile su se u srijedu velikom štrajku u znak protesta zbog tragične željezničke nesreće, u kojoj je poginulo 57 ljudi, a očekuje se da će masovne demonstracije kulminirati ispred parlamenta u Atini.

Štrajk kome su se pridružili i drugi radnici javnog sektora, poremetili su i metro, tramvajski i autobuski saobraćaj, a i trajekti su ostali usidreni pošto su se i pomorski i lučki radnici pridružili protestu.

"Napravit ćemo bezbjednu željeznicu tako da niko više nikada ne doživi tragičnu nesreću poput ove u Tempiju", naveo je glavni sindikat željezničara.

Krovni sindikat koji okuplja stotine hiljada radnika javnog sektora pozvao je na cjelodnevni štrajk i protest zbog "smrtonosnog zločina", a brojni učenici i grupe nastavnika su rekli da će se pridružiti mitinzima.

Putnički voz sa 350 putnika sudario se u blizini Larise sa teretnim vozom koji je saobraćao istim kolosijekom u suprotnom smjeru. Nakon sudara izbio je požar.

Nesreća koja se dogodila 28. februara izazvala je nezadovoljstvo javnosti zbog katastrofalnog stanja grčke željezničke mreže, a radnici štrajkači poručuju da su za to krive godine zanemarivanja, nedovoljnog ulaganja i broja zaposlenih, što je sve posljedica decenijske dužničke krize u zemlji.

Katastrofa je izazvala proteste širom Grčke, a više od 10.000 ljudi okupilo se u nedjelju u Atini, puštajući stotine crnih balona u nebo.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije