U toku sednica Kolegijuma Skupštine, predstavnici opozicije predali zahteve Brnabić

Datum: 01.04.2024
Podeli Tvituj

Prvi sastanak Kolegijuma novog saziva Skupštine Srbije počeo je oko 9.00 časova, a jedina tačka dnevnog reda su konsultacije oko daljeg rada na primeni preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (ODIHR) o izbornim uslovima. Opozicioni poslanici predali su pre početka kolegijuma Brnabić zahteve za poboljšanje izbornih uslova.

Opozicija traži da se pre održavanja bilo kojih izbora formira komisija od predstavnika vlasti, opozicije i relevantnih organizacija civilnog društva koja će imati izvršna ovlašćenja za kontinuirani nadzor nad biračkim spiskom i reviziju biračkog spiska, navodi se u materijalu koji je podeljen medijima.

Zahtevi su i da pre održavanja izbora javni servisi počnu sa profesionalnim i odgovornim izveštavanjem i da lokalni izbora u svim opštinama i gradovima u kojima treba da se održe, budu održani u isto vreme sa beogradskim izborima.

Zahteve su potpisali predstavnici kolalicije Srbija protiv nasilja Marinika Tepić i Miroslav Aleksić i koalicije NADA Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović.

Kolegijum koji je počeo nešto posle 9 časova i dalje traje.

Preporuke ODIHR-a dolaze iz konačnog izveštaja misije te evropske organizacije za posmatranje izbora za narodne poslanike, koji su u Srbiji održani 17. decembra prošle godine.

Kolegijumom predsedava predsenica parlamenta Ana Brnabić, a kako javlja reporter agencije Beta, prisutni su i poslanici vladajuće većine i opozicije.

Od poslanika vlasti, na Kolegijum su došli Milenko Jovanov, Sandra Božić, Ivica Dačić, Snežana Paunović, Elvira Kovač, Stefan Krkobabić, dok su među predstavnicima opozicije Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Radomir Lazović, Zoran Lutovac, Zdravko Ponoš, Miloš Jovanović, Branko Pavlović i drugi.

Na sastanak, kako se navodi u pozivu koji je potpisala Brnabić, pozvani su i članovi Radne grupe Vlade Srbije za saradnju sa ODIHR-om u koordinaciji i praćenju primene preporuka za unapređenje izbornog procesa, pa su među prisutnima i predsenik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Današnjem kolegijumu prethodili su više puta upućivani pozivi opozicionih stranaka da bude pokrenut dijalog sa vlastima kako bi se ispunile preporuke ODIHR-a i stvorili fer i pošteni uslovi za predstojeće beogradske i lokalne izbore.

Predstavnici vlasti, uključujući i novu predsednicu Skupštine Srbije Brnabić, u više navrata su ponovili da će Srbija raditi na ispunjenju preporuka ODIHR-a.

Na sastanak su pozvani članovi Radne grupe Vlade Srbije za saradnju sa OEBS i ODIHR u koordinaciji i praćenju primene preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Koalicija Srbija protiv nasilja saopštila je u petak da su oni, koalicija NADA i inicijativa ProGlas usaglasili jedinstvenu platformu kojom će nastupiti na kolegijumu i navela ključne zahteve koji se moraju ispuniti pre održavanja bilo kojih izbora.

Kako se navodi, ti zahtevi su revizija biračkog spiska, u čemu će učestvovati i opozicione stranke i nevladine organizacije, u skladu sa preporukama ODIHR, zaustavljanje široko rasprostranjene zloupotrebe medija od vlasti i uspostavljanje odgovornog i profesionalnog izveštavanja RTS i održavanje svih lokalnih izbora u isto vreme sa izborima za Skupštinu Beograda.

Srbija protiv nasilja istakla je i da će opozicija inistirati i na ispunjenju svih preporuka iz konačnog izveštaja ODIHR.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije