Uhapšen IDIL-ovac osumnjičen za planiranje napada u Frankfurtu

Datum: 09.03.2023
Podeli Tvituj

Osamnaestogodišnjak osumnjičen da je planirao ekstremistički napad u Frankfurtu uhapšen je u blizini njemačke granice s Austrijom dok je pokušavao otići iz Njemačke u Irak i pridružiti se militantnoj skupini tzv. Islamskoj državi, saopćili su njemački istražitelji u četvrtak, 9. marta.

Muškarac, njemački državljanin marokanskih korijena koji je odrastao u Njemačkoj, uhapšen je u srijedu na odmorištu na autocesti u blizini Passaua, objavili su frankfurtski tužitelji i kriminalistička policija države Hesse, javio je AP.

Hapšenje je proizašlo iz istrage koja je započela prošlog ljeta. Muškarac, čije ime nije objavljeno, optužen je da je planirao pucnjavu u Frankfurtu, da je na internetu istraživao kako napraviti eksplozivne naprave te da je nabavio oružje koje je držao u garaži svojih roditelja.

Njemačke vlasti upozorila je strana obavještajna služba, čiji se identitet u priopćenju od četvrtka ne navodi.

Kada je u avgustu prošle godine pretražen dom osumnjičenika, istražitelji su pronašli prikaze zastave tzv. Islamske države i ideološki opterećene slike borbi i pogubljenja, ali nisu mogli odmah potkrijepiti sumnje da je planirao napad.

Daljnje istrage sugerirale su da je odgodio svoje planove za napad u Frankfurtu iz straha da će biti otkriven te da nije mogao pronaći dovoljno novca da nabavi vatreno oružje, saopćile su vlasti.

Umjesto toga, navodno je planirao napustiti Njemačku u srijedu kako bi kopnom otputovao u Irak, gdje se nadao pridružiti IDIL-u, kako bi "klao nevjernike" i borio se protiv državnih institucija.

Osumnjičenik je uhapšen prije nego što je mogao napustiti zemlju, a njegov dom je ponovno pretražen, javila je novinska agencija AP.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije