Ukrajina saopštila da Rusija nastavlja napade na Bahmut na istoku Ukrajine

Datum: 11.03.2023
Podeli Tvituj

Ruske snage nastavljaju da vrše ofanzivu u oblasti oko grada Bahmuta u ukrajinskoj oblasti Donjeck, izvestila je ukrajinska vojska 11. marta.

Ruske snage su pokrenule "više od 100 napada" preko linije fronta, uključujući oko Limana, Bahmuta, Avdijevke i Šahtjorska, saopštio je ukrajinski Generalštab.

Rusija je takođe izvela 29 vazdušnih i četiri raketna udara u oblasti Donjecka u poslednja 24 sata, saopštila je ukrajinska vojska dodajući da su civili povređeni, a civilna infrastruktura oštećena.

Izveštaji nisu mogli biti nezavisno potvrđeni.

Bahmut je nedeljama bio poprište intenzivnih borbi. Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar izjavila je 10. marta da su borbe "eskalirale" i da ruske snage izvode novi pokušaj da zauzmu grad.

U međuvremenu, 10. marta, ukrajinska vlada je obavestila Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC), koja je formalno bila pod Moskovskom patrijaršijom do invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine i koja je od tada optuživana za proruske aktivnosti, da prestaje ugovor koji je UPC dozvolio da koristi prestižnu Pečersku lavru (Pečerski manastir) u Kijevu.

Ugovor, potpisan 2013. godine, biće raskinut 29. marta.

Portparol Ruske pravoslavne crkve u Moskvi osudio je taj potez, dodajući da "progon pravoslavnih vernika u Ukrajini dostiže puni zamah".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa finskom premijerkom Sanom Marin tokom nenajavljene posete Kijevu 10. marta.

Marin je bila u pratnji Zelenskog i visokih vojnih oficira na sahrani jednog od najpoznatijih ukrajinskih boraca i komandanata, koji je poginuo u sukobima kod Bahmuta.

"[Ruski predsednik Vladimir] Putin zna da će morati da odgovara za zločin agresije“, rekla je finska liderka novinarima.

Rusija je više puta negirala da je ciljala civile, uprkos brojnim dokazima koji govore suprotno.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije