Ukrajinska vojska: Ruske snage i dalje pokušavaju da opkole Avdijivku

Datum: 10.11.2023
Podeli Tvituj

Ruska vojska koja mesecima napada Avdijivku na istoku Ukrajine i dalje pokušava da opkoli taj grad i da zauzme jednu stratešku fabriku, rekao je danas portparol ukrajinske vojske.

On je dodao da je u tim napadima dvoje civila poginulo prethodnog dana.

„Ne samo da se bore za fabriku nego i ne odustaju od toga da opkole Avdijivku, grad koji se nalazi na liniji fronta još od 2014. godine“, rekao je Oleksander Štupun za ukrajinsku televiziju.

Po njegovim rečima, postrojenje za koksovanje je važno za ruske vojnike, ali je dodao da je fabrika za sada pod ukrajinskom kontrolom.

Međutim rekao je da se napadi nastavljaju i da je sinoć poginulo dvoje civila, jedan muškarac i jedna žena, u udaru na stambenu zgradu.

Ukrajinske vlasti u utorak su saopštile da očekuju treći ruski napad na Avdijivku od 10. oktobra. Prema Kijevu Rusija trpi teške gubitke ali ne odustaje.

Poslednjih devet godina ukrajinske snage su tu ukopane iza jakih utvrđenja. Morale su da predaju deo teritorije poslednjih mesec dana ali odbrana se izgleda za sada drži, navodi Frans pres.

U Hersonskoj oblasti gde se takođe vode jake borbe, jedan muškarac je poginuo u ruskom artiljerijskom napadu, rekao je guverner Oleksander Prokudin.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije