UN: Afganistan je najrepresivnija zemlja na svijetu za žene

Datum: 08.03.2023
Podeli Tvituj

Talibani su implementirali najrepresivniji režim za žene na svijetu, navela je misija Ujedinjenih naroda(UN) u izjavi povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. marta, te poziva afganistanske vladare da ukinu ozbiljna ograničenja koja su nametnuta ženskoj populaciji.

Radikalna islamistička grupa, koja se vratila na vlast u toj ratom zahvaćenoj zemlji u augustu 2021. nakon povlačenja američkih i NATO snaga, u početku je obećala da će omogućiti prava žena i manjina.

Unatoč početnim obećanjima umjerenijeg stava, talibani su uveli oštrije mjere dodatno ugrozivši prava žena i ograničavajući slobode.

Talibani su zabranili školovanje djevojčica nakon šestog razreda. Ženama je naređeno da se pokriju od glave do pete. Zabranjen im je boravak u javnim prostorima kao što su parkovi i teretane. Ženama je također zabranjen rad u nacionalnim i međunarodnim nevladinim organizacijama dok je putovanje ili rad izvan kuće u velikoj mjeri ograničen.

Međunarodna organizacija rada saopštila je 7. marta da je zaposlenost afganistanskih žena pala za 25 posto od povratka talibana na vlast.

U saopštenju UN-a stoji da su novi afganistanski vladari pokazali gotovo "jedinstvenu usredotočenost na nametanje pravila koja većinu žena i djevojaka ostavlja efektivno zarobljenim u domovima".

"Afganistan pod talibanima ostaje najrepresivnija zemlja na svijetu po pitanju ženskih prava", rekla je Roza Otunbayeva, specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a i šefica misije u Afganistanu.

"Bilo je uznemirujuće svjedočiti njihovim metodičnim, namjernim i sistematskim naporima da izguraju afganistanske žene i djevojke iz javne sfere", dodala je.

Humanitarne agencije i humanitarne grupe procjenjuju da više od polovine od 38 miliona ljudi u Afganistanu pati od gladi, pri čemu su djeca najviše izložena riziku od pothranjenosti.

U saopštenju UN-a se dodaje da svi Afganistanci osjećaju efekat grubog postupanja prema ženama i da će to "odjeknuti kroz generacije".

Oko 20 žena održalo je rijedak protest u Kabulu 8. marta, pozivajući međunarodnu zajednicu da se umiješa i osigura zaštitu Afganistancima, prenio je AFP.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije