Ustavni sud privremeno obustavio primenu člana zakona za oprost do 100 evra

Datum: 04.09.2023
Podeli Tvituj

Ustavni sud Kosova je odlučio da odmah obustavi primenu člana 5 Zakona o nepokretnostima, kojim je opštinama omogućeno da oslobode poreza na imovinu sve građane do 100 evra.

Kako se navodi u saopštenju, ovu odliku doneo je Ustavni sud nakon zahteva za ocenu ustavnosti koji je podnela Opština Prizren.

„Sud je jednoglasno odlučio da se zahtev za uvođenje privremene mere u vezi sa gore navedenim aktom usvoji u vremenskom trajanju do 30. novembra 2023. godine i shodno tome, se odmah obustavlja primena člana 5. Zakona br. 08/L-224 o izmenama i dopunama Zakona br. 06/L-005 o porezu na nepokretnu imovinu i sprovođenje odluka donetih na osnovu ovog člana do navedenog roka“, navodi se u saopštenju, prenosi KlanKosova.

Dalje, Ustavni sud je naveo da izricanje privremene mere protiv člana 5 osporenog zakona, omogućava izbegavanje povrede opštinskih obaveza i smanjenja relevantnih opštinskih prihoda.

„U suprotnom, odnosno ako Sud, nakon svoje ocene i konačnog odlučivanja, utvrdi da je gore navedeni član u saglasnosti sa Ustavom, opštine bi mogle da primenjuju član 5. osporenog zakona, a građani bi i dalje imali korist od oproštaja poreza na nepokretnosti prema odgovarajućim procenama i odlukama skupština opština, dok će se oprošteni iznos za poresku 2023. godinu obračunavati kao akontacija za naredne godine prema samim odredbama gore navedenog člana“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Opština Gračanica je na drugoj vandrednoj sednici odlučila da sprovede odluku Skupštine Kosova kojom se meštanima umanjuju poreske dažbine, odnosno "oprašta" im do 100 evra poreza za 2023. godinu.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije