Valunzi u menopauzi: Zašto nastaju, koji su simptomi i kako ih ublažiti?

Datum: 16.09.2023
Podeli Tvituj

Valunge mogu izazvati različita medicinska stanja, ali najčešće su posledica menopauze - perioda u životu žene kada menstrualni ciklusi postaju neredovni i na kraju prestaju, a samim tim se završava i ženino reproduktivno razdoblje.

Valunzi, odnosno naleti osećaja toplote, javljaju se u gornjem delu tela. Koža tada najčešće pocrveni, a može se javiti i znojenje. Neretko se javlja drhtavica i noćno znojenje, što je poseban problem jer lako može izazvati dugotrajne poremećaje sna.

Kako prepoznati valunge?

Tokom valunga verovatno ćete osetiti iznenadni osećaj topline koji se širi grudima, vratom i licem, zatim crvenilo na koži, ubrzan rad srca, znojenje (uglavnom na gornjem delu tela), osećaj hladnoće dok vrućina popušta i osećaj anksioznosti.

Intenzitet valunga varira. Jedna epizoda može trajati minut ili dva – ili pet minuta. Ovi talasi mogu biti blagi ili toliko intenzivni da ometaju svakodnevne aktivnosti. Mogu se desiti u bilo koje doba dana ili noći.

Takođe, učestalost valunga varira, ali većina žena ih doživljava svakodnevno. U proseku, simptomi valunga traju duže od sedam godina, a neke žene ih imaju i duže od deceniju. Ipak, oni lako mogu da prestanu posle menopauze.

Da li su valuzi uvek posledica menopauze?

Valunzi su najčešće uzrokovani promenom nivoa hormona pre, tokom i posle menopauze. Nije jasno kako tačno hormonske promene izazivaju valunge, ali većina istraživanja pokazuje da se valunzi javljaju kada zbog smanjenog nivoa estrogena termostat vašeg tela (hipotalamus) postane osetljiviji na male promene telesne temperature.

Retko su talasi vrućine i noćno znojenje uzrokovani nečim drugim osim menopauzom. Drugi potencijalni uzroci su neželjeni efekti lekova, problemi sa štitnom žlezdom, neke vrste raka i neželjeni efekti lečenja raka.

Koji su faktori rizika za valunge?

Nemaju sve žene koje prolaze kroz menopauzu valunge i nije jasno zašto ih neke imaju. Ali faktori koji mogu povećati rizik od valunga su:

Pušenje – žene koje puše češće dobijaju valunge

Gojaznost – veliki indeks telesne mase (BMI) povezan je sa većom učestalošću valunga

Dve opcije za ublažavanje simptoma

Valunzi mogu uticati na vaše svakodnevne aktivnosti i kvalitet života. Noćni talasi vrućine i noćno znojenje mogu da vas razbude iz sna i vremenom mogu izazvati dugotrajne poremećaje sna. Istraživanja govore da žene koje imaju valunge mogu imati povećan rizik od srčanih oboljenja i osteoporoze od žena koje nemaju valunge.

Ako talasi vrućine utiču na vaše dnevne aktivnosti ili noćni san, razmislite o odlasku lekaru kako biste našli maguće rešenje.

Generalno, postoje dve opcije za valunge: lekovi na recept i terapije bez recepta.

Hormonska supstituciona terapija povećava nivoe hormona i može da ublaži neke od simptoma menopauze i uvek se uzima u dogovoru s lekarom. Obično je u pitanju terapija estrogenom. Takođe, određeni antidepresivi mogu smanjiti učestalost i intenzitet valunga.

S druge strane, lekovi bez recepta i alternativni tretmani za valunge mogu da pomognu, recimo, vitamin E i akupunktura, ali i za to se obavezno treba konslutovati sa stručnjakom.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije