Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori 11. juna

Datum: 17.03.2023
Podeli Tvituj

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 11. jun ove godine.

Odluka dolazi dan nakon što je Đukanović pozivajući se na Ustav donio ukaz o raspuštanju aktuelnog saziva Skupštine.

Đukanović je donio odluku nakon što aktuelna skupštinska većina, nije uspjela da formira novu niti da rekonstruiše postojeću Vladu Dritana Abazovića, kojoj je avgusta prošle godine izglasano nepovjerenje.

On je na pres konferenciji rekao da su "svi svjesni duboke krize do koje je došlo neodgovornošću aktuelne političke većine".

Parlamentarnu većinu čine prosrpski Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret, koji su na izborima u avgustu 2020. Đukanovićevu Demokratsku partiju socijalista poslije tri decenije vlasti poslali u opoziciju.

Obrazlažući odluku Đukanović je kazao da je donijeta u skladu sa Ustavom.

Istovremeno, Đukanović je objasnio da je ispoštovao odredbe Zakona o predsjedniku koji je u decembru usvojila parlamentarna većina, a koji on smatra neustavnim.

"Taj zakon je dio pravnog sistema, šta god ja o njemu mislio. Oni koji su ga kreirali stvorili su neka neustavna rješenja. U ukazu se zakon ne pominje, pozvao sam se direktno na član 92 Ustava", rekao je Đukanović.

Tim zakonom su ustavna ovlašćenja predsjednika, u dijelu predlaganja mandatara, prenijeta na Skupštinu. Iako ga smatra neustavnim Đukanović je odluku o raspuštanju Skuptine donio na dan kada je na osnovu tog Zakona isticao rok da parlamentarna većina formira novu vladu.

Reagujući na Đukanovićev ukaz o raspuštanju Skupštine poslanici parlamentarne većine predali su Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti te odluke.

Do tada od Suda traže da naredi obustavu svih radnji, koje proizilaze iz ukaza o raspuštanju.

Parlamentarna većina je ocijenila da Đukanovićev ukaz predstavlja "oblik klasične samovolje pojedinca".

I premijer Dritan Abazović, čijoj je Vladi u avgustu izglasano nepovjerenje, smatra da je ta Đukanovićeva odluka neustavna.

"Pozivam poslanike Skupštine da pitanje skraćenja sopstvenog mandata uzmu u svoje ruke", rekao je Abazović na konferenciji za novinare, i pozvao Ustavni sud da reaguje.

Obje odluke je Đukanović donio dva dana uoči održavanja predsjedničkih izbora 19. marta na kojima je kandidat Demokratske partije socijalista.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije