Varhelji sa kosovskim zvaničnicima, opozicinom liderima i predstavnicima civilnog društva

Datum: 25.05.2023
Podeli Tvituj

Evropski komesar za politiku susedstva i proširenja Oliver Varhelji boraviće danas na Kosovu gde će se sastati sa zvaničnicima kosovske vlade, predsedicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem, predsednikom Skupštine Glaukom Konjufcom, kao i opozicionim liderima i predstavnicima civilnog društva.

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU na Kosovu, ovi sastanci će biti prilika da se sagledaju odnosi Evropske unije i Kosova i da se razgovara o nedavnim dešavanjima, kao i o ključnim reformama, uključujući i oblast reforme pravosuđa, energetske tranzicije i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Komesar Varhelji i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja pokrenuće Program unutrašnjih poslova EU-Kosovo, sa ciljem daljeg usklađivanja kosovskih akcija u sprovođenju zakona i borbi protiv organizovanog kriminala sa standardima EU.

"Ovaj Program koji finansira EU od 6,5 miliona evra biće sproveden u periodu od tri godine uz podršku Francuske, Italije i Belgije i doprineće jačanju kapaciteta kosovskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i jačanju međunarodne saradnje", naveli su iz Kancelarije EU.

Podsećaju da su Kosovo i EU potpisali su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je na snazi od 1. aprila 2016, te da će liberalizacija viza za Kosovo stupiti na snagu 1. januara 2024.

"Komisija će ponovo izvestiti o napretku Kosova na njegovom evropskom putu u Paket proširenja 2023, koji će biti objavljen na jesen", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije