Veliki kvar elektromreže širom Ekvadora, 95 odsto zemlje više sati bilo bez struje

Datum: 20.06.2024
Podeli Tvituj

Ekvador je juče popodne bio pogođen kvarom energetskog sistema koji je zahvatio celu zemlju i trajao više sati, objavili su zvaničnici, a vlada je, kao uzroke kolapsa navela nedostatak investicija u prošlosti i zastarele instalacije.

Kvar je počeo u sredu u 15.17 po lokalnom vremenu (22.17 po srednjoevropskom vremenu) a struja je „vraćana“ tri sata kasnije. Na nivou zemlje sada je ima oko 95 odsto potrošača, rekao je ministar za energiju Roberto Luke.

U glavnom gradu Ekvadora bio je zaustavljen metro, zbog čega je evakuisano hiljade putnika, ponekad i na šinama, ali video snimci koje prenose mediji, pokazuju da je sve ipak prošlo mirno.

Kvar na elektromreži izazvao je lančane prekide, tako da struje nema u celoj zemlji, objavio je Luke na mreži X, dodajući da ulažu napore da reše problem što je pre moguće.

Tri sata kasnije, u 18.41 po lokalnom vremenu (1.41 po srednjoevropskom vremenu u četvrtak) struja je ponovo uspostavljena na nivou zemlje, rekao je ministar.

On je rekao da se radilo o kvaru na prenosnoj liniji Milagro Žoraj koji je izazvao zamračenje na celom nacionalnom sistemu.

Za to je okrivio višegodišnji nedostatak investicija u elektro sisteme i mreže, zbog čega se, kao je dodao, sada osećaju posledice.

Prekid struje pogodio je ceo glavni grad Kito, komentarisao je gradonačelnik Pabel Munjoz. Pogođen je bio i metro koji koristi autonomni sistem napajanja, rekao je on.

Struja u glavnom gradu je postepeno dolazila od jednog kvarta do drugog.

Gradska policija poslata je hitno na raskrsnice gde je nastupio haos zato što je signalizacija prestala da radi.

Saobraćajni haos je takođe zabeležen u lučkom gradu Gvajakilu, na Pacifičkoj obali, prenose dopisnici Frans presa. Takođe je javljeno da su mnogi ljudi zaglavljeni u liftovima u velikim poslovnim i stambenim zgradama.

Zbog kvara prekinuta je nastava u svim obrazovnim ustanovama, objavilo je ministarstvo obrazovanja.

Ekvador je u aprilu imao programirane prekide struje koji su mogli da traju do 13 sati zbog produžene suše, minimuma rezervi vode u hidroelektranama i zastarele infrastrukture, prema navodima vlasti. Ti prekidi su prestali u maju kada su pale obilne kiše.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije