Veruje se da je oko 300 lekara i medicinskih sestara napustilo Kosovo u prva 3 meseca ove godine

Datum: 01.04.2024
Podeli Tvituj

Kosovo rizikuje da ostane bez lekara, jer zdravstveni radnici svakog meseca napuštaju zemlju.

Nezaposlenost, loši uslovi rada, nezadovoljstvo visinom plata, neki su od glavnih razloga zašto lekari odlaze sa Kosova

Ministarstvo zdravlja kaže da radi na stvaranju boljih uslova za zdravstveno osoblje u zemlji i da podržava i podržava lekare.

„Ministarstvo zdravlja nastavlja sa ulaganjima u infrastrukturu i medicinsku opremu kako bi profesionalci pokazali svoj puni potencijal. Ovogodišnjim budžetom predviđeno je i opremanje za potrebe uspostavljanja novih usluga“, rečeno je FrontOnlanu u Ministarstvu zdravlja.

Takođe, u MZ poručuju da će i sledeće godine biti povećanja zarada.

„Vlada Kosova je povećala plate zdravstvenim radnicima i trenutno je plata lekara na Kosovu među najvišima u regionu. Pored privrednog razvoja sa pozitivnim napretkom, povećanje koeficijenta plata nastaviće se i naredne godine.

U ministarstvu kažu da podržavaju lekare koji su se opredelili za rad samo u javnom sektoru.

„Ministarstvo zdravlja podržava lekare koji su se opredelili da rade samo u javnom sektoru uz dodatak na platu“, kažu u Ministarstvu zdravlja.

Šef Lekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu pokazao je broj lekara koji su napustili Kosovo u prva tri meseca ove godine.

„Što se tiče broja lekara, isti trend se nastavlja. Do danas ima 29 lekara koji su dobili odgovarajuću dokumentaciju za zapošljavanje u evropskim zemljama. Dakle, u prva tri meseca ove godine otišlo je 29 lekara, što je, kaže, isti broj kao i u prva tri meseca prošle godine.

Sejdiu kaže da su razlozi za odlazak lekara sa Kosova nezaposlenost, uslovi rada i kvalitetni uslovi specijalističkog obrazovanja.

„Već nekoliko godina sprovodimo anketu ili upitnik o razlozima odlaska lekara koji odlaze sa Kosova, a glavni razlog odlaska je nezaposlenost jer imamo 441 nezaposlenog lekara, saopšteno je u Ministarstvu finansija i PAK, ovo je prvi razlog, a drugi razlog su uslovi rada i uslovi, kvalitet specijalizovanog obrazovanja, a treći razlog su plate, imajući u vidu da su većina njih diplomirani lekari opšteg smera i da im je plata oko 700 evra.

Šef Lekarske komore Kosova dalje ukazuje da je prošlo više od dve godine otkako komora koju vodi nije imala sastanak sa Ministarstvom zdravlja.

Prema Sejdijevim rečima, komora koju on vodi, ali i druge komore zatražile su sastanak sa ministrom zdravlja Arbenom Vitiom, ali nisu dobili odgovor.

„Nismo imali sastanke sa Ministarstvom zdravlja već više od dve godine, osim naših redovnih izveštaja koje šaljemo, a među njima su i oni koje sam naveo. Uputili smo zvaničan zahtev svim šefovima komora, pre skoro dva meseca, da se sastanemo i razgovaramo sa ministrom o primeni zakona koji pripada komorama i Ministarstvu zdravlja, ali nismo dobili odgovorite i ne znamo razlog, kaže Pleurat Sejdiu, predsednik OMK-a.

Tevide Imeri, predsednik Saveza sindikata zdravstva, vidi odlazak lekara sa Kosova kao zabrinjavajući.

Ona kaže da će biti zabrinjavajuće ako se ovaj trend nastavi.

„Ako se prati trend napuštanja lekara kao 2023. godine, dodajući tu činjenicu o novim merama koje su preduzele zemlje poput Nemačke, možemo reći da bi broj za ovu godinu mogao biti još zabrinjavajući“, naglašava Imeri.

Imeri kaže da je, prema informacijama koje ima, oko 300 lekara i medicinskih sestara izbeglih sa Kosova.

„Nemamo tačan broj za ova tri meseca. Negde oko 300 je broj prema informacijama kojima raspolažemo“, kaže ona.

Za Imera, nedostatak lekara i anesteziologa i dalje predstavlja izazov.

„Nedostatak zaposlenih lekara, anesteziologa i deficitarnog osoblja i dalje predstavlja izazov“, rekao je Imeri.

Ona kaže da su se sastali sa ministrom zdravlja Arbenom Vitiom, gde su takođe dobili neke obaveze.

„Sastali smo se sa ministrom Vitiom u okviru socijalnog partnerstva gde smo razgovarali o ovom pitanju i to je ostao prioritet naše posvećenosti, dobili smo obećanja od njega za njegovu posvećenost u poboljšanju kvaliteta pružanja usluga kroz razvoj osoblja, uslova rada i kontinuirano stručno obrazovanje'', ​​kaže Imeri.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije