Više od milion migranata iz Azije i Afrike prošlo preko teritorije Srbije

Datum: 20.06.2024
Podeli Tvituj

Komesarijat za izbeglice i migracije saopštio je danas da je više od milion migranata iz Azije i Afrike poslednjih godina prešlo preko teritorije Srbije i da je u prihvatnim i centarima za azil kojima rukovodi taj komesarijat trenutno smešteno 475 migranata, većinom iz Sirije, Avganistana, Pakistana i Maroka.

U saopštenju se dodaje da je od izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine, kroz Srbiju prošlo 374.162 stanovnika Ukrajine.

Povodom Svetskog dana izbeglica, 20. juna, komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević je ocenila da se ustanova kojom rukovodi, trudi da svakoj osobi koje dođe u Srbiju pruži bezbednost i da se sa njom postupa dostojanstveno i humano.

Ona je navela da je ukupno 53.407 porodica izbeglica i interno raseljenih lica dobilo neki vid podrške države Srbije, a da je najveći broj tih ljudi izbegao iz bivših republika Socijalističke federativne republike Jugoslavije i sa prostora Kosova i Metohije.

„Svetski dan izbeglica je prilika da se setimo svih onih koji su, ne svojom krivicom, ostali bez doma, najmilijih, posla i imovine, prisiljeni da traže sigurnu zemlju i novi dom. Srbija je tokom ratnih dešavanja na prostorima bivše SFRJ devedesetih godina primila 618.000 ljudi, a još uvek je u statusu izbeglice 24.862 lica“, kazala je Stanisavljević.

Po njenim rečima, 2023. godina bila je najuspešnija kad je u pitanju stambeno zbrinjavanje izbeglica i interno raseljenih lica.

„U 2023. godini podržali smo 1.228 porodice izbeglica, i to dodelom stanova, dodelili smo 578 stanova, 124 seoske kuće, 109 paketa građevinskog materijala i ekonomskim osnaživanjem smo podržali 386 porodica“, piše u saopštenju komesarijata.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije