"Volim Prizren" na meti turista, kritikuje opozicija

Datum: 18.09.2023
Podeli Tvituj

Kampanja „Volim Prizren“ promoviše istorijska i kulturna dobra kroz digitalnu informativnu platformu za turiste. Dok opštinski čelnici traže uključivanje zajednice i posetilaca u ovu inicijativu, opozicija je pozvala na veću brigu opštine o spomenicima. Aktivisti civilnog društva pozdravljaju ovakve inicijative uz podsećanje da su i državni organi posvećeni sprovođenju obaveza koje proističu iz zakonodavstva.

„Volim Prizren“, moto je kampanje koja ima za cilj jačanje istorijske prestonice Kosova. Opština Prizren je, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu, započela već nekoliko nedelja i u fokusu je promocija kulturnog nasleđa starog grada. „E du Prizren“ promoviše istorijska i kulturna dobra preko digitalne informativne platforme za turiste. Dok opštinski čelnici traže uključivanje zajednice i posetilaca u ovu inicijativu, opozicija je pozvala na veću brigu opštine o spomenicima. U međuvremenu, aktivisti civilnog društva pozdravljaju ovakve inicijative uz podsećanje da su i državni organi posvećeni sprovođenju obaveza koje proizilaze iz zakona, ali i strateških dokumenata.

Gradonačelnik opštine Prizren Šaćir Totaj je u svom obraćanju ocenio da je stari grad prožet istorijom, umetnošću i tradicijom, koje treba predstaviti posetiocima i stranim turistima.

„Moj poziv je da nam se svi pridruže u promociji našeg bogatog kulturnog nasleđa i sadašnjeg razvojnog potencijala ovog grada koji koegzistira sa prošlošću i budućnošću! „Volim Prizren“ je slogan ove kampanje koja ima za cilj da promoviše naš grad u očima posetilaca i koju podržavaju Opština Prizren i Program Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu (UNDP), rekao je Totaj. On je zamolio građane da ovu informaciju podele sa turistima, ali i da je prošire na društvenim mrežama, kako bi zajedničkom akcijom predstavili izvanredno nasleđe Prizrena.

Tokom sastanka održanog prošle nedelje sa novim stalnim predstavnikom UNDP-a na Kosovu, Nunom Keirošem, Totaj je govorio o sprovođenju kampanje koja ima za cilj otkrivanje vrednosti grada turistima. Kako se navodi u saopštenju UNDP-a, na skupu je na društvenim mrežama razgovarano o bogatom kulturnom nasleđu Prizrena zajedno sa komunikacionom kampanjom koja ima za cilj podizanje svesti o lepoti Prizrena, gde se spomenici kulturnog nasleđa promovišu putem digitalne platforme i moći društvenih medija. .

Na sajtu kampanje ističe se da ova inicijativa „ima za cilj povećanje promocije kulturnog nasleđa Prizrena i veće uključivanje turista kroz kreativne sadržaje i haštag kampanje na društvenim mrežama“.

„Koncept se vrti oko korišćenja društvenih medija, digitalnih informacija zasnovanih na KR kodu i impresivnih iskustava kako bi se posetioci podstakli da aktivno učestvuju u kampanji u narednim mesecima“, kaže se.

Među glavnim aktivnostima pored kreiranja veb-sajta navodi se i izbor 15 istorijskih lokaliteta koji će biti uključeni u digitalne informacije na osnovu KR koda, gde će putem jednostavnog skeniranja posetioci biti povezani na onlajn sajt kako bi saznali više o spomenik.istorijski. Zatim će biti razvijena kampanja sa heštegom #edupz kako bi se povećao angažman posetilaca od kojih se traži da postave fotografije sa te istorijske lokacije sa ovim heštagom i automatski će postati deo nagradne igre na kraju kampanje. Važan aspekt je i uključivanje ostalih gradskih aktera u promociju kulturnog nasleđa grada, dok će na kraju kampanje tim izabrati najbolje fotografije koje posetioci postave na društvene mreže.

Potaknuta nekim nedavnim dešavanjima u Istorijskom centru Prizrena, odbornica Skupštine opštine Prizren iz Pokreta Samoopredeljenje, Dafina Ališani, reagovala je na društvenim mrežama, zahtevajući od opštinskih organa da poštuju zakone o Istorijskom centru, kao i da se više zalažu za ozbiljno po pitanju zaštite kulturnog nasleđa.

Za kulturno nasleđe su potrebne konkretne akcije, a ne lažna ljubav“, rekao je Ališani, ocenivši da nije bilo dovoljno akcija za zaštitu i održavanje nasleđa u Prizrenu od strane lokalne vlasti.

Eroll Šabani iz nevladine organizacije „EC Ma Ndrishe“ je istakao da je svaka inicijativa za promociju kulturnog nasleđa Prizrena dobrodošla, jer predstavljanje ovih vrednosti stvara veće mogućnosti za održivi razvoj regiona Prizrena.

„Uporedo sa promocijom treba povećati brigu o dobrima kulturnog nasleđa i u tom pogledu pojačati koordinaciju sa organima za kulturno nasleđe. Takođe je neophodno sprovesti Plan upravljanja za Istorijski centar Prizrena, kao i za Zamak, za šta smatramo da je potrebna dublja saradnja lokalnih i centralnih institucija“, rekao je Šabani.

Prema zakonu na snazi, Prizren je istorijska prestonica Republike Kosovo.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije