Vratio se na front; Potvrđeno: "Upotrebili su hemijsko oružje"; Rusi uništili; Stigli u Poljsku

Datum: 06.02.2023
Podeli Tvituj

Počeo je 346. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je istakao da ruske snage pojačavaju pritisak na Donjeck za koji se vode žestoke borbe. Nastavljene se i žestoke borbe za Bahmut, ukrajinska vojska se nalazi u lošoj situaciji.

Bivši šef državne korporacije Roskosmos Dmitrij Rogozin se vratio na front opet nakon ranjavanja, prenose ruski mediji.

Ukrajinci upotrebili hemijsko oružje

Komandant specijalnih jedinice "Ahmat“ Apti Alaudinov saopštio je da su ukrajinske snage upotrebile hemijsko oružje kod Artjomovska.

"Takvih slučajeva nije bilo na našem delu fronta (upotreba hemijskog oružja od strane ukrajinske strane). Ali baš juče sam čuo od boraca da je bio takav slučaj, i to više puta, kod komšija u području Artjomovska“, rekao je Prvom kanalu.

Prema njegovim rečima, simptomi su: povraćanje i gubitak svesti. I lider DNR Denis Pupilin je ovi potvrdio. Po njegovim rečima, hemijsko oružje je bacano iz dronova u područke Artjomovska i Ugljedara.

Inače, grupa Vagner se utvrdila na severu i jugu Artjomovska.

Rusi uništili

Ruski artiljerci su tokom noći uništili skladište municije jedne od ukrajinskih brigada kod sela Stepanovka kod Hersona, rekao je Sputnjiku dobro obavešteni izvor.

"Uništene su granate za haubice M777 kalibra 155 milimetara, za haubice 2A65 Msta-B, za haubice D-30 kalibra 122 mm i pet vozila. Što se tiče žive sile, osam ukrajinskih vojnika je poginulo, dok je devetoro povređeno“, rekao je on.

"Na ulicama Kijeva i Lavova bi sada bile ulične borbe"

Isporuka naoružanja zapadnih zemljama produžava konflikt u Ukrajini, mada, kada Kijev ne bi dobijao podršku, Rusija bi za nekoliko meseci uspostavila kontrolu nad celokupnom ukrajinskom teritorijom, izjavio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije Nemačke Kevin Kjunert televiziji ZDF.

"Da od samog početka nije bilo haubica i drugog naoružanja, nikakve protivvazduhoplovne odbrane, najverovatnije, bi na ulicama Kijeva i Lavova bile ulične borbe", rekao je Kjunert.

Poljski premijer: Treći svetski rat moguć

Poljski premijer Mateuš Moravjecki nije isključio da bi sukob u Ukrajini mogao da dovede do Trećeg svetskog rat.

"Kraj ovog rata će doći tačno kada Rusija odluči da se povuče sa teritorije Ukrajine. Bilo dobrovoljno ili u formi prisile", rekao je Moravjecki u intervjuu španskom listu Mundo, odgovarajući na pitanje kako će se, po njegovom mišljenju, završiti sukob u Ukrajini.

Odgovarajući na pojašnjavajuće pitanje da li "prisilna forma" znači Treći svetski rat, poljski premijer je rekao: "Mi uzimamo u obzir sve scenarije".

09:32

Rusi tvrde: Ukrajinci masovno dezertiraju

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine dezertiraju sa položaja u oblasti Kremeno, gde su ruske trupe u ofanzivi, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

"U oblasti naselja Kremeno zabeleženo je samovoljno napuštanje položaja ukrajinskih vojnika. U toku aktivnih oslobodilačkih akcija, naši vojnici primećuju nizak nivo moralno-psihološkog stanja u redovima oružanih formacija Ukrajine na pravcu Kremeno", rekao je on.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije