Vrhovni sud Indije potvrdio ukidanje specijalnog statusa Kašmiru

Datum: 11.12.2023
Podeli Tvituj

Indijski Vrhovni sud potvrdio je u ponedeljak odluku vlade premijera Narendre Modija iz 2019. o ukidanju specijalnog statusa državi Džamu i Kašmir i odredio krajnji rok da se tamo održe lokalni izbori do 30. septembra sledeće godine.

Jedini indijski region s većinskim muslimanskim stanovništvom, Džamu i Kašmir, bio je u središtu više od 75 godina neprijateljstva Indije i Pakistana od nastanka dve zemlje 1947. godine posle sticanja nezavisnosti od kolonijalne vladavine Velike Britanije.

Jednoglasna odluka veća od pet sudija usledila je posle više od deset peticija u kojima se osporava ukidanje specijalnog statusa i naknadna odluka da se region podeli na dve teritorije pod federalnom upravom – jedna je Džamu i Kašmir, a druga Ladak.

Time su omogućeni izbori u Džamuu i Kašmiru, koji je bio bliže integrisan s Indijom posle vladine odluke, u skladu s obećanjem nacionalističke Indijske narodne partije (BJP) premijera Modija.

Odluka je podsticaj vladi pre opštih izbora koji će biti održani u maju.

Protivnici odlike tvrdili su da samo konstitutivna skupština Džamua i Kašmira može odlučivati o posebnom statusu planinskog regiona i osporavali da parlament ima ovlašćenje da ga opozove.

Sud je naveo da je specijalni status privremena ustavna odredba koja se može opozvati. Naložio je da se Džamu i Kašmir što pre vrate u status savezne države.

"Član 370 je bio privremeni aranžman zbog ratnih uslova u državi", rekao je glavni sudija D.I. Čandračud rekao, misleći na odredbu indijskog ustava koji je dao poseban status posle prvog indijsko-pakistanskog rata oko regiona na Himalajima.

Modi je rekao da je presuda "svetionik nade, obećanje svetlije budućnosti".

"Sud je, u svojoj dubokoj mudrosti, utvrdio samu suštinu jedinstva koje mi, kao Indijanci, gajimo i cenimo iznad svega", naveo je Modi na mreži X.

Teritorija je podeljena između Indije, koja vlada naseljenom dolinom Kašmira i regionom Džamu kojim dominiraju hinduisti; Pakistana, koji kontroliše deo teritorije na zapadu; i Kine, koja na severu ima slabo naseljenu visinsku oblast.

Političke stranke u Kašmiru koje su se protivile ukidanju specijalnog statusa i koje su se zbog toga obratile sudu, izjavile su da su razočarane presudom.

Bezbednosne mere su pojačana pre presude u regionu uzdrmanom nasiljem militanata i protestima od početka antiindijske pobune 1989. Desetine hiljada ljudi je ubijeno premda se nasilje smanjilo poslednjih godina.

"Razočaran, ali ne i obeshrabren", objavio je Omar Abdulah, bivši glavni ministar i potpredsednik stranke Nacionalna konferencija Džamua i Kašmira, na mreži X. "Borba će se nastaviti. BJP-u su bile potrebne decenije da stigne ovde. Takođe smo spremni na dugu trku".

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije