„Vučić prekršio više zakona i Ustav“: Slobodan Prvanović o nastupu predsednika u Smederevu

Datum: 15.11.2023
Podeli Tvituj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nastupom na predizbornom skupu Srpske napredne stranke u Smederevu prekršio Ustav i više zakona, izjavio je za N1 dr Slovodan Prvanović, član Nadzornog odbora za izbornu kampanju Narodne skupštine.

Prvanović je u Novom danu TV N1 rekao da je pre nekoliko dana poslao imejl ostalim članovima Nadzornog odbora u kom je naveo šta se desilo na predizbornom skupu u Smederevu, i od njih zatražio da najoštrije osude funkcionersku kampanju predsednika Vučića.

Članovima Nadzornog odbora je, kako je naveo, predložio da se obrate Vrhovnom javnom tužilaštvu sa zahtevom da postupe u skladu sa svojim nadležnostima radi utvrđivanja krivične odgovornosti predsednika, kao i da se obrate Agenciji za sprečavanje korupcije da tim povodom zauzme stav.

Vučićevo obraćanja je prema oceni Prvanovića, najdirektnija zloupotreba službenog položaja. On je citirao delove Ustava i pojedinih zakona koje je predsednik u Smederevu, prema njegovom mišljenju, prekršio.

„U Članu 1 Zakona o predsedniku, kao i u Članu 111 Ustava stoji da predsednik izražava državno jedinstvo. On je na tom skupu izvršio podelu građana na jedne koji će glasati za jednu opciju, i druge koji će glasati za drugu“, istakao je Prvanović.

Dodao je i da u Članu 9 Zakona o predsedniku stoji da je predsednik dužan da se u svemu povinuje propisima kojima se uređuje sukob interesa pri vršenju javnih funkcija.

Sukob interesa je, ukazao je Prvanović, uređen Zakonom o sprečavanju korupcije, a u Članu 40 tog zakona jasno stoji da je javni funkcioner ne sme da koristi javnu funkciju zarad sticanja bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice.

„On je tada, na tom predizbornom skupu, agitivao da se bira politička opcija koju on favorizuje“, naveo je Prvanović.

U Članu 50 istog Zakona, nastavio je Prvanović, navodi se da javni funkcioner ne može da koristi javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, pod čime se posebno podrazumeva korišćenje javnih resursa u svrhu javnog predstavljanja učesnika u izborima i njihovih izbornih programa, pozivanja birača da za njih glasaju na izborima, odnosno da bojkotuju izbore, kao i korišćenje javnih resursa za druge vidove političkih aktivnosti.

„On je to eksplicitno uradio“, istakao je gost Novog dana.

Prvanović smatra i da je Vučić prekršio Član 128 Krivičnog zakonika, po kom kazna zatvora preti onome ko „u pogledu političkog ili drugog ubeđenja“ drugome uskrati ili ograniči prava ili mu na osnovu ove razlike daje povlastice ili pogodnosti.

Vučić je, prema njegoj oceni, prekršio i Član 359 Krivičnog zakonika, prema kom će se zatvorom od šest meseci do pet godina kazniti službeno lice koje iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom fizičkom ili pravnom licu kakvu korist, drugom nanese kakvu štetu ili teže povredi prava drugog.

„Nažalost moj predlog je odbijen sa 5:2, tako da neće biti ništa od tog mog zahteva“, naveo je Prvanović i objasnio da odbor ima 10 članova, od kojih pet postavlja Vlada, a pet poslaničke grupe u parlamentu.

„Naprizemnija politička agitacija ministra Martinovića“

Nova.rs/Nemanja Jovanović

Prvanović je rekao i da ne bi bilo korektno da prenosi šta su rekle ostale kolege iz Nadzornog odbora, ali je naveo da mu je, kada je postavio pitanje šta bi uradili ukoliko bi Vučiću palo na pamet da izvede tenkove u sklopu političke borbe kao što je to radio Milošević, jedan član odbora odgovorio da Milošević nikada nije izvodio tenkove.

Prvanović je objasnio i da se kolegama iz Nadzornog odbora nije obraćao povodom Vučićevog nastupa na predizbornom skupu u Leskovcu, jer tada odbor još nije bio formiran, pa daa ne bi ispalo da retroaktivno sude o nečemo što se desilo pre nego što su počeli da rade.

Osvrnuo se i na saopštenja ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića u kom je naveo da opozicija želi da izazove građanski rat, ocenjujući da se radi o „naprizemnijoj političkoj agitiaciji, diretknoj zloupotrebi resursa Ministarstva, i apsolutnoj 1/1 funkcionerskoj kampanji“.

Prvanović je najavio da će izraditi dokument u kom će pokušati da definiše šta je to funkcionerska kampanja i da će predložiti da Nadzorni odbor usvoji taj dokument u formi stava, na osnovu koga će suditi šta se smatra funkcionerskom kampanjom, a šta ne.

Dodao je i kako je razmišljao šta da radi povodom fizičkog napada na narodnog poslanika Janka Veselinovića, incidenta na tribini ProGlasa u Zrenjaninu ili blokade kuće poljoprivrednika Jovana Jovanova u Bavaništu, ali da nije mogao da nađe jednoznačnu vezu tih incidenata za izbornom kampanjom.

„Najbolje bi bilo da učesnici u tim incidentima, gospodin Veselinović i gospoda koja su bila na tribini, podnesu prijavu Nadzornom odboru, i onda mi moramo da postupamo po toj incijativi“, poručio je Prvanović i dodao kako će predložiti da se otvori i imejl adresa kako bi građanima bilo olakšano da se obrate Nadzornom odboru.

„Ako je kampanja neregularna, to u ogromnoj meri osporava legitimitet izabrane vlasti“

Prvanović je objasnio da Nadzorni odbor nije regularno telo koje bi moglo da uvodi bilo kakve sankcije, ali da najveći značaj leži u tome što će u završnom izveštaju oceniti izbornu kampanju u smislu da je li je bila potpuno regularna, delimično regularna, prilično neregularna ili poptuno neregularna.

„Ako dođemo u situaciju da donesemo zaljučak da je kampanja bila neregularna, da su sami izbori bili neregularni, to u ogromnoj meri osporava legitimitet izabrane vlasti“, istakao je.

Ukazao je, međutim, da se završni izveštaj Nadzornog odbora na prošlim izborima u velikoj meri razlikovao od izveštaja ODIHR-a, „kao da ne govore o istim izborima“.

„Gde naravno da je ODIHR-ov izveštaj detaljan, dok je izveštaj prethodnog saziva Nadzornog odbora potpuno blag, nema nikakvih konkretnih zamerki. S obzirom da imamo četiri člana koji su bili i u prethodnom sazivu, ja sam izneo stav da oni ne zaslužuju da budu na mestu predsednika Nadzornog odbora“, rekao je Prvanović.

Rekao je i da je predstavnicima RTS-a upućen poziv da dođu na sastanak Nadzornog odbora, kako bi predstavili na koji način planiraju da predstave učesnike u izbornom procesu.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije