Zabeležena najviša temperatura u Brazilu dosad

Datum: 21.11.2023
Podeli Tvituj

Brazil je zabeležio dosad najvišu temperaturu u toj zemlji, 44,8 stepeni Celzijusovih (112,6F), u vreme kad se delovi države suočavaju s velikim toplotnim talasom.

Rekordna temperatura u Brazilu zabeležena je pre dva dana, u nedelju, u gradu Arasuai u brazilskoj saveznoj državi Minas Žerais, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Prirodni vremenski fenomen El Ninjo i klimatske promene uzrokovale su neočekivano visoke temperature za koje metereolozi navode da će tokom nedelje opasti.

Nacionalni institut za meteorologiju (Inmet) saopštio je da je temperatura izmerena u Arasuaiju ;nadmašila prethodno izmerenu rekordnu temperaturu u državi od 44,7 stepeni, 2005. godine.

Zbog toplotnog talasa mesec dana pre početka leta na južnoj zemljinoj hemisferi širom zemlje je na snazi crveni metero-alarm.

Pošto ljudi pokušavaju da se rashlade u svojim kućama i kancelarijama elektroprivreda Brazila je, kako je navedeno, preopterećena.

Visoke temperature dovele su do toga da je popularna pevačica Tejlor Svift otkazala jedan od svojih koncerata u Rio de Žaneiru nakon što se obožavalac razboleo i umro pre koncerta, u petak.

Ekstremni vremenski uslovi postali su sve češća i intezivnija pojava na mnogim mestima širom sveta zbog klimatskih promena.

Naučnici navode da toplotni talasi postaju sve duži i intenzivniji na mnogim mestima i očekuje se da će se ovo nastaviti sve dok se nastavlja emisija gasova koji izazivaju efekat staklene.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije