Zdravstveni radnici sledeće nedelje izlaze na ulice: „Svi, pa i mi, treba da imaju veće plate“

Datum: 17.11.2023
Podeli Tvituj

Zdravstveni radnici će zbog niskih plata i drugih nedoslednosti resornih ministarstava i Vlade Srbije, 23. novembra održati protest u Beogradu, saopštio je granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost”. Zdravstveni radnici će, kako se navodi, stupiti u štrajk ukoliko se nadležni ogluše o njihove zahteve.

U saopštenju sindikata „Nezavisnost“ se podseća da već šest meseci, zajedno sa kolegama iz Sindikata radnika zdravstva i socijalne zaštite Srbije, traži jedinstvenu cenu rada i nove koeficijente u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Sindikat u saopštenju uverava da bi povećanja za zaposlene u ovim delatnostima bila tolika da ne bi ugrozila budžet Republike Srbije.

„Smatramo da svi, pa i vi i mi, treba i moraju da imaju veće plate. Podsećamo da smo proteklih godina donosili zakone i plate koje su, prema projekcijama, trebale da budu najmanje 1.000 evra u 2025. godini“, ističe se u saopštenju.

Podseća se i da je raspon plata u zdravstvu i socijalnoj zaštiti narušen od obećanja iz 2018. godine, a predstavnici ministarstava smatraju da je to nerealno.

Ne samo zbog plata, već i zbog, kako se navodi, drugih nedoslednosti resornih ministarstava i Vlade Republike Srbije, zdravstveni radnici su najavili protest za 23. novembar, na Trgu Nikole Pašića, s početkom u 12 sati, a potom i štrajk u svojim delatnostima, ako se nadležni ogluše o njihove zahteve.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije