Zelenski očekuje veliki dan za Ukrajinu

Datum: 08.11.2023
Podeli Tvituj

Ukrajina je već do sada prošla veliki put prema svom cilju, a to je ulazak u Evropsku uniju, izjavio je u utorak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u poruci svojim građanima.

"Ukrajina će biti dio Evropske unije, a srijeda je velik dan na tom putu", rekao je Zelenski, čija je zemlja trenutno u statusu kandidata za prijem u EU.

Kada je spominjao "velik dan", Zelenski je mislio na procjenu stanja napretka za nekoliko država kandidata koju će objaviti čelni ljudi EU u srijedu.

U trenutnom statusu kao Ukrajina još su Moldavija i Gruzija.

"Mi već pripremamo sljedeće korake na tom putu, a jedan od njih je jačanje institucija", rekao je ukrajinski predsjednik koji se jednako tako nada da će EU objaviti kako otvara pristupne pregovore s Ukrajinom za ulazak u savez.

Ranije su iz Evropske unije naveli sedam glavnih kriterija koji se moraju ispoštovati za otvaranje pristupnih pregovora, a naglasak je bio na smanjenju korupcije te reformi pravosuđa.

U tom smislu su iz Evropske unije već naveli kako je Ukrajina već postigla "velik napredak".

Dvadeset sedam država članica trebalo bi na samitu u decembru da odluči hoće li dopustiti Kijevu da započne pregovore, što je potez za koji je potrebna jednoglasna podrška svih članica Unije.

Ukrajina je podnijela zahtjev za pridruživanje EU nekoliko dana nakon što je ruska invazija punog obima počela u februaru 2022.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u utorak nakon razgovora u Briselu da je Evropska komisija "impresionirana" rezultatima reformi koje je Ukrajina pokazala u kontekstu rata.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije