Rotavirus kod dece: Doktorka o važnosti brzog reagovanja

Datum: 08.11.2023


Dr Aleksandra Vukov objasnjava koliko je opasna rotavirusna infekcija kod dece.

Rotavirus je RNK virus, mikroskopski i ima izgled točka po kome je i dobio ime (˝rota˝ na latinskom znači točak). Postoji 9 grupa virusa, virusi grupe A su odgovorni za 90% rota virusnih infekcija kod ljudi“, objašnjava za portal N1 dr Aleksandra Vukov.

Prema rečima doktorke rezervoar infekcije je čovek.

Doktorka naglašava da je virus otporan u spoljašnjoj sredini, prenosi se feko-oralnim putem, ali može i direktnim kontaktom preko inficiranih predmeta i površina. Prenosi se preko hrane, a može se naći i u kontaminiranoj vodi.

Inkubacija traje 24-72h, a bolest obično 4-6 dana.

Simptomi bolesti

„Bolest počinje naglo, povraćanjem, skokom temperature, malaksalošću, pojavom retkih stolica kao i  grčevima i bolom u stomaku“, kaže sagovornica.

Dr Vukov ističe da je lečenje simptomatsko i što je dete mlađeg uzrasta, zahteva brže reagovanje zbog moguće dehidracije.

„Zbog naglog gubljenja tečnosti i elektrolita može doći do dehidriranja i hipovolemijskog šoka, kada  je neophodno da se dete leči u bolničkim uslovima“, upozorava doktorka.

Saveti i preporuke

Savetuje se upotreba probiotika i laganija ishrana. Bebe koje doje nastavljaju sa dojenjem.

Doktorka kaže da antibiotici ne pomažu kod rota virusne infekcije.

Mere prevencije su:

– Higijena ruku, hrane i predmeta – sprečava sirenje infekcije

– Dojenje – smanjuje rizik za dobijanje infekcije

Vakcinacija

„Savet za vakcinaciju mozete dobiti od Vašeg pedijatra, a vakcinaciju je potrebno započeti što pre (u drugom mesecu života) kako bi smo zaštitili bebu kada je najugroženija od ove infekcije“, zaključuje dr Aleksandra Vukov.


Normalna verzija ove vesti
Vesti iz iste kategorije
Početna stranica