Rotavirus kod dece: Doktorka o važnosti brzog reagovanja

Datum: 08.11.2023
Podeli Tvituj

Dr Aleksandra Vukov objasnjava koliko je opasna rotavirusna infekcija kod dece.

Rotavirus je RNK virus, mikroskopski i ima izgled točka po kome je i dobio ime (˝rota˝ na latinskom znači točak). Postoji 9 grupa virusa, virusi grupe A su odgovorni za 90% rota virusnih infekcija kod ljudi“, objašnjava za portal N1 dr Aleksandra Vukov.

Prema rečima doktorke rezervoar infekcije je čovek.

Doktorka naglašava da je virus otporan u spoljašnjoj sredini, prenosi se feko-oralnim putem, ali može i direktnim kontaktom preko inficiranih predmeta i površina. Prenosi se preko hrane, a može se naći i u kontaminiranoj vodi.

Inkubacija traje 24-72h, a bolest obično 4-6 dana.

Simptomi bolesti

„Bolest počinje naglo, povraćanjem, skokom temperature, malaksalošću, pojavom retkih stolica kao i  grčevima i bolom u stomaku“, kaže sagovornica.

Dr Vukov ističe da je lečenje simptomatsko i što je dete mlađeg uzrasta, zahteva brže reagovanje zbog moguće dehidracije.

„Zbog naglog gubljenja tečnosti i elektrolita može doći do dehidriranja i hipovolemijskog šoka, kada  je neophodno da se dete leči u bolničkim uslovima“, upozorava doktorka.

Saveti i preporuke

Savetuje se upotreba probiotika i laganija ishrana. Bebe koje doje nastavljaju sa dojenjem.

Doktorka kaže da antibiotici ne pomažu kod rota virusne infekcije.

Mere prevencije su:

– Higijena ruku, hrane i predmeta – sprečava sirenje infekcije

– Dojenje – smanjuje rizik za dobijanje infekcije

Vakcinacija

„Savet za vakcinaciju mozete dobiti od Vašeg pedijatra, a vakcinaciju je potrebno započeti što pre (u drugom mesecu života) kako bi smo zaštitili bebu kada je najugroženija od ove infekcije“, zaključuje dr Aleksandra Vukov.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije