Ustavni sud privremeno obustavio primenu člana zakona za oprost do 100 evra

Datum: 04.09.2023


Ustavni sud Kosova je odlučio da odmah obustavi primenu člana 5 Zakona o nepokretnostima, kojim je opštinama omogućeno da oslobode poreza na imovinu sve građane do 100 evra.

Kako se navodi u saopštenju, ovu odliku doneo je Ustavni sud nakon zahteva za ocenu ustavnosti koji je podnela Opština Prizren.

„Sud je jednoglasno odlučio da se zahtev za uvođenje privremene mere u vezi sa gore navedenim aktom usvoji u vremenskom trajanju do 30. novembra 2023. godine i shodno tome, se odmah obustavlja primena člana 5. Zakona br. 08/L-224 o izmenama i dopunama Zakona br. 06/L-005 o porezu na nepokretnu imovinu i sprovođenje odluka donetih na osnovu ovog člana do navedenog roka“, navodi se u saopštenju, prenosi KlanKosova.

Dalje, Ustavni sud je naveo da izricanje privremene mere protiv člana 5 osporenog zakona, omogućava izbegavanje povrede opštinskih obaveza i smanjenja relevantnih opštinskih prihoda.

„U suprotnom, odnosno ako Sud, nakon svoje ocene i konačnog odlučivanja, utvrdi da je gore navedeni član u saglasnosti sa Ustavom, opštine bi mogle da primenjuju član 5. osporenog zakona, a građani bi i dalje imali korist od oproštaja poreza na nepokretnosti prema odgovarajućim procenama i odlukama skupština opština, dok će se oprošteni iznos za poresku 2023. godinu obračunavati kao akontacija za naredne godine prema samim odredbama gore navedenog člana“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Opština Gračanica je na drugoj vandrednoj sednici odlučila da sprovede odluku Skupštine Kosova kojom se meštanima umanjuju poreske dažbine, odnosno "oprašta" im do 100 evra poreza za 2023. godinu.


Normalna verzija ove vesti
Vesti iz iste kategorije
Početna stranica