25 mrtvih u saobraćajnim nesrećama za četiri meseca na Kosovu

Datum: 11.06.2024
Podeli Tvituj

U nesrećama koje su se dogodile u periodu januar-april ove godine život je izgubilo 25 osoba.

Prema statistici policije, vidi se da su se tokom ovog četvoromesečnog perioda dogodile 22 nezgode sa smrtnim ishodom, a ukupno 6.663 nezgode.

Screenshot_1-7.png

Prošle godine je od posledica nesreća život izgubilo 106 ljudi. Registrovano je 14 hiljada 790 nezgoda sa štetama, dok je prošle godine bilo 12 hiljada 951.

Ukupno, tokom 2023. godine na Kosovu su se dogodile 23 hiljade 652 nesreće, dok ih je prošle godine bilo 20 hiljada 794, prenosi arberesh.info.

Prema izveštajima kosovske policije koji se objavljuju nakon udesa, najčešći uzroci koji dovode do udesa su nepoštovanje saobraćajnih znakova, neprilagođavanje vožnje automobilom uslovima na putu i ​​atmosferskim uslovima, kao i korišćenje telefona u toku vožnje.

Podsećamo da je 3. aprila stupio na snagu novi Zakon o saobraćaju na putevima, koji predviđa oštre mere i novčane kazne za prekršioce saobraćajnih pravila.

Novčane kazne predviđene novim zakonom su od 20 evra do 6 hiljada evra, dok zakon predviđa oštre kazne za one koji prekorače dozvoljenu brzinu, ne poštuju semafor, ne vežu sigurnosni pojas.

Predviđene su i novčane kazne za pešake koji ne prelaze preko prelaza koji je njima namenjen, dok je pitanje korišćenja električnih skutera takođe regulisano zakonom.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije