Čaj od kestena: Jedna grupa ljudi bi obavezno trebalo da ga pije

Datum: 17.11.2023
Podeli Tvituj

U jesenje vreme bi bilo dobro iskoristiti što više plodova koje nam daje ovo godišnje doba. Mnogima je kestenje asocijacija na hladnije dane koji nagoveštavaju zimu. Od ovog ploda može da se pravi kesten pire, kolači od kestena, med od kestena, ali i čaj od kestena.

Iako možda malo manje poznat, čaj od kestena zapravo ima brojne dobrobiti za naše zdravlje.

Razlika između pitomog i divljeg kestena?

Na našim šumskim područjima možete pronaći divlji kesten i pitomi kesten. Ove vrste kestena pripadaju različitim porodicama i zapravo su samo slične u plodu, prenosi N1 Hrvatska.

Pitomi kesten je jestiv i lekovit te se može koristiti za pripremu pirea, brašna od kestena, kolača i drugih.

Divlji kesten se može koristiti za izradu lekovitih sastojaka, ali se ne može jesti. Divlji kesten je više dekorativne svrhe, ali je dosta lekovit. Kod ove biljke mogu se koristiti svi delovi biljke – pupoljci, listovi, kora, cvetovi i koren.

Gotovo svi delovi ove biljke su lekoviti i to zahvaljujući escinu. Escin je smesa saponina koji se nalaze u smeđem omotaču ploda i u drugim delovima biljke, ali u manjim količinama.

Osim escina koji se kao materija koristi u lečenju varikoznih vena, oticanja nogu i grčeva, ekstrakt divljeg kestena sadrži i flavonoide te masne kiseline. To samo podržava njegova lekovita svojstva.

Escin je najznačajniji po svom pozitivnom delovanju na vene i kapilare i često se može naći u obliku krema ili gelova. Osim toga, upravo se od divljeg kestena pravi čaj od kestena, baš zbog svih lekovitih svojstava.

Lekovitost čaja od kestena

Čaj od divljeg kestena često se koristi u tradicionalnoj medicini i homeopatiji iako nema dovoljno čvrstih naučnih dokaza koji bi potvrdili njegova lekovita svojstva.

Međutim, sastav kestena potvrđuje da takav čaj može da pomogne kod određenih stanja. Uz escin, sadrži i tanine, flavonoide, šećer, ulja i vitamine.

Ovo su samo neka od lekovitih svojstava čaja od kestena:

– smanjuje bolove kod proširenih vena

– smanjuje oticanje kože

– ima antioksidativna svojstva

– ima protivupalna svojstva

– pomaže u smanjivanju edema na koži

– pomaže kod smanjivanja upala

– smanjuje kašalj i groznicu

– utiče na smirivanje creva

Takođe, predstavljamo vam pet problema kod kojih vam čaj od kestena može konkretno pomoći.

Shutterstock

1. Smanjuje simptome hronične venske bolesti

Problemi s venama se pojavljuju kod oko 40 odsto celokupne populacije starije od 30 godina.

Hronična venska bolest ima teže simptome poput vidljivih proširenih vena, oticanja nogu, kožnih promena na potkolenicama, čak i otvorene rane na potkolenicama.

Uz to se pojavljuje osećaj težine u nogama, osećaj žarenja i pečenja, bolovi i grčevi.

Čaj od kestena može pomoći kod smanjivanja simptoma, posebno uz korišćenje kompresijskih čarapa. Razlog tome je protivupalno svojstvo escina te mogućnost da ta materija pozitivno utiče na ćelije vena i kapilara.

Istraživanja su pokazala kako dnevne doze divljeg kestena mogu pozitivno da utiču na smanjivanje simptoma poput bolova u nogama, oticanja i svrba zbog proširenih vena.

2. Ima generalna protivupalna svojstva

Čaj od kestena može da pomogne kod smanjivanja upala zbog visokog nivoa escina. Dokazano je kako ova materija ima mogućnost smanjenja upala povezanih s povredama, venskim problemima i oticanjima.

Postoje i dokazi kako čaj od kestena, odnosno, escin, može da pomogne kod smanjivanja upala i oticanja nakon traume, operacija i sportskih povreda. Neretko se koristi i za smanjivanje bolova tokom menstruacije.

3. Pomaže kod hemoroida

Hemoroidi su otečeni krvni sudovi u donjeg delu rektuma, u anusu i oko njega te su slični proširenim venama na nogama. Mogu se pojaviti nezavisno od pola, a najčešći su kod trudnica zbog pritiska deteta na to područje tokom porođaja te hormonalnim promena koje izazivaju povećanje krvnih sudova.

Čaj od kestena deluje jednako na hemoroide kao i na proširene vene. Smanjuje upale tog dela kože, ali i samih vena koje zapravo otiču na području oko anusa.

4. Pomaže kod bakterijskih upala

Semenke divljeg kestena pokazale su izvrsnu antibakterijsku aktivnost protiv bakterija Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Streptococcus mutans. Antibakterijska aktivnost bila je posebno snažna protiv E. coli, koja je Gram-negativna bakterija.

5. Usporava starenje kože

Divlji kesten koji se može koristiti za izradu čaja od kestena ima antioksidativna svojstva. To znači da pomaže u rešavanju slobodnih radikala u našem organizmu koji su jedni od krivaca za brzo starenje kože i uništavanje zdravih ćelija.

Stoga divlji kesten pomaže u smanjivanju tamnih mrlja na koži, podstiče stvaranje blistave kože te usporava starenje kože.

kesten čaj

Anrita1705/Pixabay

Recept za lekoviti čaj od kestena

Lekoviti čaj od kestena može se praviti od nekoliko različitih delova ove biljke. Divlji kesten ne bi trebalo da uzimate oralno u većim količinama. Stoga se priprema kao čaj ili se uzima kao ekstrakt u malim količinama. Nuspojave čaja od kestena zbog prevelike doze mogu biti povraćanje, proširenje zenica pa i gubitak svesti.

Iako se koristi naziv čaj od kestena, možda bi bolje odgovarao pojam “napitak od kestena” jer se isti može praviti od listova, cvetova, korena, kore i ploda.

Za izradu čaja od kestena biće vam potrebno:

– usitnjena kora divljeg kestena

– ekstrakt kore divljeg kestena

– suvi cvetovi ili listovi divljeg kestena

Recept za čaj od kore kestena

Supenu kašiku usitnjene kore divljeg kestena prelijte s 2 dcl vode. Voda ne mora da bude vrela. Tečnost ostavite tako da odstoji 12 sati i onda dobro procedite.

Ako želite odmah da konzumirate čaj od kestena onda supenu kašiku usitnjene kore prelijte vrućom vodom i poklopite. Ostavite da tako stoji oko sat vremena i onda popijte.

Nemojte da pijete celu šolju odjednom jer se čaj od kestena pije u gutljajima i to ne više od dve šolje dnevno.

Recept za čaj od listova kestena

Za pravljenje jedne šolje čaja od kestena od listova potrebno vam je oko jedne supene kašike sušenih listova i/ili sušenih cvetova. Reč je otprilike o jednom gramu suve materije.

Isto prelijte s 2dcl kipuće vode. Ostavite da stoji oko 10 minuta pa procedite. Pijte u gutljajima tokom dana kako biste smanjili kašalj. Nemojte popiti više od dve šolje dnevno.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije