Aktivisti iz Hong Konga koji su organizovali bdenja zbog Tjenanmena osuđeni na više meseci zatvora

Datum: 11.03.2023
Podeli Tvituj

Trojica bivših organizatora godišnjeg bdenja u Hongkongu u znak sećanja na žrtve kineskog gušenja prodemokratskih protesta 1989. osuđena su 11. marta na četiri i po meseca zatvora.

Razlog je što vlastima nisu dali informacije o grupi u skladu sa zakonom o nacionalnoj bezbednosti.

Čou Hang-tung, Tang Ngok-kvan i Tsui Hon-kvong uhapšeni su 2021. tokom gušenja prodemokratskog pokreta nakon masovnih protesta pre više od tri godine. Oni su bili lideri Hongkonške alijanse za podršku patriotskim demokratskim pokretima Kine i proglašeni su krivim prošle nedelje.

Ta organizacija je nakon toga bila poznata po organizovanju bdenja uz sveće u Hong Kongu na godišnjicu gušenja prodemokratskih protesta na Trgu Tjenanmen, ali je izglasano da se grupa raspusti 2021. zbog zakona o nacionalnoj bezbednosti koju je nametnuo Peking.

Pre raspuštanja, policija je tražila detalje o akcijama i finansijama u vezi sa navodnim vezama sa demokratskim grupama u inostranstvu, optužujući grupu da je strani agent. Grupa je odbila da sarađuje tvrdeći da policija nema pravo da traži te informacije jer nije strani agent.

Prema primeni zakona o nacionalnoj bezbednosti, šef policije može da zahteva niz informacija od stranog agenta. Neispunjavanje zahteva može dovesti do šest meseci zatvora i novčane kazne od 100.000 hongkonških dolara (12.740 dolara) ako bude osuđen.

Godišnje bdenje koje je organizovala alijansa bila je jedina javna komemoracija velikih razmera i prisustvovala mu je velika grupa ljudi sve dok vlasti to nisu zabranile 2020 pozivajući se na mere protiv pandemije.

Čou, zajedno sa još dvojicom bivših lidera alijanse, Li Čeuk-janom i Albertom Hoom, optuženi su za podstrekivanje na subverziju državne vlasti i sam savez je optužen za subverziju.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije