Alo: Na Novoj S proslava 15 godina nezavisnosti Kosova

Datum: 17.02.2023
Podeli Tvituj

Beogradski tabloidi često vode kampanje protiv medija, novinara ili pojedinih ličnosti koji kritički govore o vlastima u Srbiji, sa ciljem da se oni diskredituju u javnosti. Tako je list Alo uspeo da najavu gostovanja Slobodana Samardžića, bivšeg ministra za Kosovo i Metohiju,  na TV Nova S predstavi kao "proslavu 15 godina nezavisnosti Kosova".

Najavu gostovanja bivšeg ministra za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodana Samardžića, portal Alo je preneo pod naslovom: "NA NOVOJ S PROSLAVA 15 GODINA NEZAVISNOSTI KOSOVA Kao gosta pozvali čoveka koji je kumovao toj nezavisnosti!". Tako je Alo gostovanje bivšeg ministra u jutarnjem programu Nova S predstavio kao "proslavu 15 godina nezavisnosti Kosova", a bivšeg ministra predstavlja kao nekoga ko je toj nezavisnosti kumovao.

"Nova S dotakla dno - i kopa dublje! Tajkunski tabloid Nova S pozvala je Slobodana Samardžića da govori na 15-ogodišnjicu nezavisnosti tzv. Kosova. Ne treba zaboraviti da je u vreme jednostranog proglašenja nezavisnosti bio ministar za KiM koji je ćutao dok je tadašnja vlast davala deo naše teritorije", navedeno je u tekstu na portalu Alo.rs, koji je objavljen 16. februara.

Ovakav tekst predstavlja pokušaj diskreditacije medija i skretanje pažnje sa analize i razgovora o potpuno relevantnoj temi koja je ovih dana aktuelna.

Slobodan Samardžić je najavljen kao gost jutarnjeg programa, da govori na temu "Gde je Srbija na Kosovu nakon 15 godina nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti?", kao neko ko je u to vreme bio ministar u Vladi Srbije zadužen za Kosovo.

Slobodan Samardžić, inače, spada u političare koji imaju veoma kategoričan stav koji se protivi nezavisnosti Kosova. On je jutros gostovao na televiziji Nova S gde je u emisiji "Probudi se" rekao da je Aleksandar Vučić predao Kosovo.

"Nezavisnost je stvar koja je nametnuta silom, mi tu nismo mogli da utičemo, a predaja je voljna akcija vlasti, to je jako velika razlika. Znači, Vučić je predao Kosovo Briselskim sporzumom, povukao je sve srpske institucije sa Kosova, to je bio jedan praktičan korak ka konačnom rešenju. Oni su ugasili Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, to je bio prvi čin gde su to ministarstvo sveli na status kancelarije", rekao je Samardžić.

Prema izveštajima iz medija tokom 2008. godine, Samardžić je kao ministar za Kosovo i Metohiju, dok je skupština u Prištini proglašavala nezavisnost, boravio u Kosovskoj Mitrovici gde je razgovarao sa građanima i njihovim predstavnicima, a potom održao konferenciju za novinare, javio je tada Dojče vele.

Slobodan Samardžić je svojevremeno čak predlagao da Srbija odbije potpisivanje Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji.

"Da se zahvali EU na tom sporazumu, to jest da kaže - hvala, nećemo. To je moj lični stav. Suviše mi je jasno zašto se takve igre igraju i zašto je taj sporazum sada aktuelan da bih na tako nešto pristao. Stav Vlade će biti jasan kada Vlada bude donela zaključak o tome", rekao je on 2008. godine.

I pored veoma oštrih Samardžićevih stavova, portal Alo je uspeo da njegovo gostovanje na Nova S predstavi kao proslavu 15 godina nezavisnosti Kosova kome je on navodno "kumovao".

Alo se u vesti pozvao na Tviter nalog Detektor laži. Prostim uvidom u ovaj profil na popularnoj društvenoj mreži jasno se vidi da se administrator(i) ovog profila bave isključivo medijima i političarima koji imaju kritički stav prema vladajućoj strukturi.


<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="und" dir="ltr">NA NOVOJ S PROSLAVA 15 GODINA NEZAVISNOSTI KOSOVA UZ JEDNOG OD KUMOVA TE NEZAVISNOSTI!<br><br>Nova S pozvala Slobodana Samardžića da govori na 15. godišnjicu nezavisnosti Kosova a on u to vreme bio ministar za KiM koji je ćutao, kao i Miloš Jovanović - Samardžićev savetnik u to vreme! <a href="https://t.co/iraXvG6Bk2">pic.twitter.com/iraXvG6Bk2</a></p>&mdash; Detektor laži (@LaziDetektor) <a href="https://twitter.com/LaziDetektor/status/1626303510307303427?ref_src=twsrc%5Etfw">February 16, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>


Na osnovu svega, lako se može zaključiti da je ovo još jedan klasičan primer etiketiranja medija i ličnosti koji imaju kritički stav prema vlastima i da je jedini cilj ovakvih naslova njihova diskreditacija.

Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije