Američki senatori: Zapadni Balkan ključan za evropsku bezbednost

Datum: 10.07.2024
Podeli Tvituj

Američki senatori Džin Šahin iz Demokratske stranke i Tom Tillis, republikanac, kopredsjedavajući NATO posmatračke grupe Senata SAD, sastali su se u utorak sa premijerom Albanije Edijem Ramom, premijerom Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim i ministrom inostranih poslova Crne Gore Filipom Ivanovićem kako bi pričali o "važnom doprinosu svake zemlje NATO alijansi, kontinuiranoj podršci Ukrajini i ulozi balkanskih zemalja u unapređenju regionalne stabilnosti", navodi se u saopštenju iz kabineta senatorke Šahin. Takođe je razgovarano o tome kako Sjedinjene Države mogu da nastave podršku nastojanjima tih zemalja za članstvo u EU. Šahin i Tilisu su se pridružili američki senatori republikanci Majk Raunds, Džeri Moran i Pit Rikets.

„Imamo priliku da pokažemo svoju posvećenost Zapadnom Balkanu tako što ćemo podržati napredak svake zemlje ka članstvu u EU, kako bi naša transatlantska alijansa postigla regionalnu i globalnu stabilnost“, rekla je Šahin.

„Bilo je sjajno sresti se sa liderima ovih važnih zemalja. Naše nepokolebljivo jedinstvo jasno pokazuje da će Sjedinjene Države biti odlučne u slabljenju napora za podrivanje mira i stabilnosti u regionu", dodala je senatorka u saopštenju.

„Današnji sastanak sa liderima Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore bio je produktivan razgovor o njihovom napredovanju ka članstvu u EU“, rekao je Tilis.

„Region Zapadnog Balkana je od ključnog značaja za evropsku bezbednost, i kao kopredsedavajući NATO posmatračke grupe u Senatu, jasno smo stavili do znanja da su Sjedinjene Države posvećene suprotstavljanju totalitarnim režimima, posebno kada Rusija nastavlja nelegalni rat protiv Ukrajine i preti našim NATO saveznicima. Drago mi je da imam priliku da čujem lidere ovih zemalja i da produbim postojeću saradnju sa našim partnerima", naveo je Tilis, a prenosi se u saopštenju.

Visoka članica senatskog Odbora za spoljne poslove, Šahin je jedna od vodećih ličnosti koje se u gornjem domu američkog Kongresa bave regionom. Senatorka Šahin je u aprilu pozdravila usvajanje svog Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana u odboru, iza koga stoje obe stranke. Predvodila je tri kongresne delegacije u regionu u protekle dve godine, a nedavno je predvodila delegaciju sa američkim senatorom Piterom Velčom u Severnoj Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Senatorka Šahin takođe predvodi napore za usvajanje Zakona o sećanju na Srebrenicu, koji je predstavljen u oktobru 2023. Takođe su ga podržale obe stranke.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije