Analitičar: Spreman plan za rušenje Putina s vlasti, ima četiri čina, a poslednja dva su ključna

Datum: 08.09.2023
Podeli Tvituj

Kako pišu britanski mediji, spreman plan je za rušenje Vladimira Putina s vlasti.

Express.co.uk prenosi da navodni plan ima četiri čina, pri čemu su treći i četvrti ključni.

Portal, naime prenosi izjavu dr Jurija Felštinskog koji kaže da je smrt šefa Vagnera Jevgenija Prigožina zapravo početak i da je sada u toku poslednja faza plana.

“23. i 24. jun, dani pobune, predstavljali su prvi čin”, dodao je Felštinski, čiji rad obuhvata decenije ruske istorije.

“Obaranje Prigožinovog aviona, što je vrlo važno jer je on postao javna osoba, zajedno s Dmitrijem Utkinom, bio je drugi čin”, dodao je, navodeći da je uveren da ćemo uskoro videti i treći i četvrti čin.

Felštinski smatra da Putin neće opstati kao predsednik još dugo – možda čak ni do decembra. Iako nije siguran kako bi tačno mogli izgledati treći i četvrti čin, podseća na smrt Borisa Jeljcina kojeg je Putin nasledio, a osvrnuo se i na ulogu ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) koja bi mogla odigrati važnu ulogu u poslednja dva čina.

“Čekamo rasplet u decembru 2023. – čak i ako Putin ne podnese ostavku, biće zanimljivo videti hoće li pokušati da se kandiduje za predsednika 2024.”, rekao je Felštinski.

Dodaje da se Putinov imidž promenio. “Sve do 24. juna svi su verovali da je vrlo moćan i da sve kontroliše, da je vrlo jak i da je diktator. Nakon toga je svima postalo jasno da to nije baš tako. Sada je vidljivo da postoje neke moćne sile koje Putin više ne kontroliše.”

Također, Felštinski veruje da FSB sada u potpunosti kontroliše Rusiju i da će odrediti ono što dolazi. I sam Putin je nekada bio šef FSB-a i okružio se ili bivšim agentima ili bivšim kolegama iz KGB-a, prethodnika FSB-a.

“FSB kontroliše i vlada Rusijom. Ceo proces ruskih predsedničkih izbora prema zakonu kontroliše FSB. Rusija je još 2021. donela zakon koji dopušta glasanje na daljinu. To bi moglo biti dobro u većini zemalja, ali ne i za Rusiju: doveše do situacije u kojoj će FSB imati mogućnost da doda glasove ljudi koji nisu došli na glasanje kako bi odabrali svog omiljenog kandidata”, kazao je i dodao da će “FSB biti taj koji bira sledećeg predsednika Rusije”.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije