Bisljimi u Mađarskoj govori o ciljevima i integraciji Kosova

Datum: 14.05.2024
Podeli Tvituj

Tokom boravka u Budimpešti, prvi potpredsednik Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Kosova Besnik Bisljimi, posetio je Mađarski institut za međunarodne poslove (HIIA), gde je održao predavanje i razgovarao sa predstavnicima instituta, među kojima su bili diplomate, stručnjaci za međunarodne odnose i studenti.

U svom uvodnom izlaganju, Bisljimi je istakao impresivan pad nezaposlenosti u zemlji, kao i rast privrede i pozitivne makroekonomske pokazatelje koji su unapredili performanse države u poslednje tri godine. Naglasio je značaj popisa stanovništva za dobijanje preciznih podataka i razvoj efikasnih ciljanih politika, ističući kontinuirane napore ka poboljšanju života svih građana, bez obzira na razlike.

Bisljimi je istakao da je ekonomski razvoj koji Kosovo doživljava prevazišao prepreke sa kojima se suočavalo, proširujući mogućnosti, kapacitete i potencijal za dalji demokratski napredak.

Dodatno je naglasio važnost osiguranja održivog i inkluzivnog ekonomskog rasta, pominjući ostvarenje vizne liberalizacije, podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji u decembru 2022. godine, kao i ciljeve Kosova u procesu evropskih integracija uoči predstojećeg predsedavanja Mađarske Savetom EU. Takođe je istakao značaj širenja i Plana rasta EU, naglašavajući napore Kosova u ovom pravcu, kao i važnost članstva Kosova u Savetu Evrope.

Takođe, Bisljimi se zahvalio svim učesnicima na pokazanom interesu za bolje razumevanje situacije u zemlji, izazova sa kojima se Kosovo suočava i ciljeva za budućnost. Pre početka diskusije, šef instituta, Gladen Papin, srdačno je poželeo dobrodošlicu potpredsedniku Vlade Bisljimiju.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije