Bivši šef Žandarmerije i optuženi za 'državni udar' u Crnoj Gori, sada rukovodilac u 'Srbijašume'

Datum: 09.03.2023
Podeli Tvituj

Nekadašnji šef Žandarmerije Srbije i general u penziji Bratislav Dikić postavljen je na čelo Šumskog gazdinstva u Nišu, navodi se na sajtu Javnog preduzeća "Srbijašume".

Informaciju o tome objavio je portal Insajder.net, koji podseća da je Dikić prethodno 2021. godine bio imenovan za pomoćnika generalnog direktora u JP "Srbijašume".

Dikić je bio među uhapšenima kojima se sudilo za navodni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine.

Da je Dikić šef Šumarskog gazdinstva "Niš", RSE je potvrdio na sajtu ovog preduzeća.

Prema zvaničnim informacijama, Šumsko gazdinstvo "Niš" u svom sastavu ima sedam zaštićenih područja, tri lovišta i tri ribarska područja na ukupnoj površini od blizu 56.000 hektara.

Kako podseća Insajder, direktori gazdinstava rukovode šumskim gazdinstvima koji se formiraju na nivou šumskih područja i predstavljaju profitne centre, a njihovu organizacionu strukturu čine službe.

Bira ih i imenuje direkcija preduzeća "Srbijašume".

Analizom podataka sa sajta preduzeća, vidi se da su svi drugi direktori gazdinstava ili diplomirani inženjeri šumarstva ili imaju titule master šumarstva, dok se kod Dikića ne navodi nijedna titula.

Dikić je u oktobru 2016. godine bio među 16 uhapšenih u Crnoj Gori, pod sumnjom da su planirali terorističke akcije širom te zemlje u danu održavanja crnogorskih parlamentarnih izbora.

On je u maju 2019. pred Višim sudom u Podgorici osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična dela "terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranja kriminalne organizacije".

Apelacioni sud Crne Gore je, međutim, ukinuo presudu nakon žalbe u februaru 2021. godine, te se Dikić ubrzo i vratio u Srbiju.

Dikić je na čelu Žandarmerije bio od 2009. do jula 2013. godine. Prethodno je bio na čelu niškog odreda te jedinice. Pre dolaska u Žandarmeriju bio je 10 godina pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice.

Sa mesta komandanta Žandarmerije smenjen je nakon medijskih napisa da je umešan u organizovani kriminal i reketiranje, kao i da su protiv njega Sektor unutrašnje kontrole i Tužilaštvo pokrenuli predistražne radnje i postupke.

Neposredan povod za razrešenje je bilo hapšenje jednog pripadnika Žandarmerije zbog sumnje da je ubio i zapalio dve osobe u blizini Jagodine.

Nakon smene sa čela Žandarmerije, Dikić je prebačen na funkciju pomoćnika tadašnjeg direktora policije Milorada Veljkovića koji je i pokrenuo postupak za njegovu smenu.Penzionisan je krajem 2015, na svoj zahtev, zbog bolesti, pri čemu je javnosti dostavio potvrde sudova i tužilaštva da se protiv njega ne vodi, niti se vodio bilo kakav krivični postupak.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije