Blinken: Netanjahu potvrdio privrženost planu za prekid vatre; Izjava Hamasa 'znak nade'

Datum: 11.06.2024
Podeli Tvituj

Američki državni sekretar Antoni Blinken (Antony) izjavio je u utorak da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu "ponovo potvrdio svoju posvećenost" predlogu o prekidu vatre u Pojasu Gaze, kao i da je saopštenje Hamasa o podršci rezoluciji UN za prekid vatre "znak nade".

Savet bezbednosti UN je u ponedeljak podržao predlog SAD o prekidu vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i pozvalo palestinske militante da prihvate sporazum koji ima za cilj okončanje osmomesečnog rata.

Palestinski pokret Hamas, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, odmah je posle pozdravio usvajanje rezolucije.

Blinken je rekao da je taj gest Hamasa "znak nade", ali da to nije ono što može dovesti do konačnog dogovora, već je to "reč koja dolazi iz Gaze i od rukovodstva Hamasa u Gazi".

"I to je ono što se računa. A to je ono što nemamo. Čekamo odgovor Hamasa", rekao je on.

Visoki Zvaničnik Hamas Sami Abu Zuhri rekao je za Rojters da taj radikalni palestinski pokret prihvata rezoluciju Saveta bezbednosti UN o prekidu vatre i da je spreman da pregovara o detaljima.

Hamas prihvata rezoluciju Saveta bezbednosti UN u vezi sa prekidom vatre, povlačenjem izraelskih trupa i razmenom talaca za pritvorenike koje drži Izrael, rekao je Abu Zuhri, dodajući da se "američka administracija se suočava sa pravim testom da izvrši svoje obaveze u primoravanju okupacije (Izrael) da odmah okonča rat u sprovođenju rezolucije Saveta bezbednosti UN".

Blinken je rekao da se sastao u ponedeljak uveče s Netanjahuom i da je on "ponovo potvrdio svoju posvećenost predlogu".

Državni sekretar SAD je rekao da će razgovori o planovima za Pojas Gaze posle primirja biti nastavljeni u utorak posle podne i u narednih nekoliko dana.

"Imperativ je da imamo ove planove", rekao je Blinken.

Rat u Pojasu Gaze je pokrenut napadom Hamasa na Jug Izraela 7. oktobra, kada je, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1.200 ljudi i oteto oko 250.

U potonjim izraelskim operacijama u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 36.700 ljudi, navodi Ministarstvu zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije