CBK naknada za depozit metalnih novčića je uklonjena

Datum: 01.04.2024
Podeli Tvituj

Centralna banka Kosova saopštila je da je ukinula naknadu za depozit metalnih kovanica.

Kako je saopšteno, privrednici više nisu prinuđeni da plaćaju ovu naknadu, s obzirom na to da ih je ona ozbiljno oštetila.

„Već nekoliko godina, Kosovska privredna i industrijska komora je u kontinuitetu tražila i razvijala tekuće sastanke i aktivnosti, tražeći da naknade za metalne valute za preduzeća koja su zabranjena budu 3,7%, 5%, 8% i iznos isporučen tokom deponovanje metalnih kovanica iz njihovog opticaja, treba ukloniti jer je ova naknada ozbiljno oštetila biznise koji posluju sa metalnim kovanicama“, navodi se u saopštenju CBK.

„Kao primer za ilustraciju, pojašnjavamo da je pre promene naknade za polaganje metalnih kovanica od strane CBK, za isporuku 10.000 evra metalnog novca komercijalnim bankama, zabranjeno poslovanje sa 370 na 500 evra. Poslovi koji su najviše pogođeni ovom naknadom su pekare, pijace, male radnje itd., koje se uglavnom bave kovanim novcem, a koje posluju sa veoma niskim profitnim maržama, pa je primena ove naknade izazvala veliko opterećenje za ove poslove“ , pisali su dalje.

„Privredna i industrijska komora Kosova pozdravlja ukidanje ove naknade od Centralne banke Kosova, uz nadu da će institucije zemlje uzeti u obzir imputacije predstavnika biznisa i konkretne korake za olakšavanje i stvaranje klime što je moguće pogodnije za poslovanje u zemlji“, istaknuto je u saopštenju.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije