CIK: Danas ističe rok o ne učestvovanju na izborima na severu

Datum: 13.03.2023
Podeli Tvituj

Iz Centralne izborne komisije sopštili su da danas ističe rok političkim partijama da obaveste Centralnu izbornu komisiju o neučestvovanju na vanrednim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova, kao i za skupštinu opštine Zvečan i Leposavić.

Do sada je osam  političkih partija poslalo zvanična obaveštenja o neučestvu na vanrednim lokalnim izborima koji bi trebao da se održe 23. aprila.

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, saopštila je krajem prošle nedelje, da neće učestvovati na vanrednim izborima za gradonačelnike u četiri opštine na severu 23. aprila jer nisu, kako tvrde, ispunjeni zahtevi zbog kojih su napustili kosovske institucije.

Odlukom CIK-a do 24. marta će se odlučivati o prihvatanju odnosno odbijanju overe političkih subjekata i kandidata, dok je planirano da izborna kampanja traje 18 dana, od 4. do 21. aprila.

Inače, izbori na severu su ranije bili zakazani za 18. decembar, nakon ostavke gradonačelnika severnih opština mesec dana ranije, ali je predsednica Kosova Vjosa Osmani zbog mogućih problema održavanja izbora u tom periodu odlučila da se oni odlože za 23. april 2023. godine.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije