Danas počinje rok za prijavu za overu na izborima u opštinama na severu

Datum: 09.03.2023
Podeli Tvituj

Danas počinje rok za podnošenje zahteva za sertifikaciju za učešće na izborima u četiri opštine na severu.

Centralna izborna komisija vrši pripreme za održavanje vanrednih izbora za načelnike u četiri opštine na severu zemlje i za dve skupštine opština. Očekuje se da se oni održe 23. aprila.

U međuvremenu, od danas počinju da teče rokovi za aktivnosti na organizovanju vanrednih izbora.

Četiri opštine na severu zemlje; Zvečani, Zubin Potoku, Leposavić i Severna Mitrovica i dalje su bez gradonačelnika od 5. novembra kada su podneli ostavke. Vanredne izbore prvobitno zakazane za 18. decembar 2022. godine, kao rezultat situacije na severu, odložila je predsednica Vjosa Osmani, koja je odredila novi datum za 23. april ove godine.

U Centralnoj izbornoj komisiji u toku su pripreme za njihovo održavanje.

Portparol CIK-a Valmir Elezi kaže za Radio Kosova da rokovi za organizovanje izbornog procesa počinju od danas.

„Centralna izborna komisija je već odredila rokove za aktivnosti i odobrila operativni plan za organizaciju vanrednih izbora, koji će se održati 23. aprila 2023. godine. Svi rokovi za izborne aktivnosti odnose se na rok od 45 dana. a njihova primena će početi od 9. marta 2023. godine“, rekao je on.

Rok za prijavu za ovjeru političkih subjekata i kandidata za učešće na vanrednim izborima počinje danas. Izvlačenje žreba za rangiranje kandidata i subjekata na glasačkom listiću obaviće se 3. aprila. Dan potom počinje predizborna kampanja koja će trajati 18 dana.

Portparol CIK-a Valmir Elezi dalje ukazuje na interesovanje za učešće na izborima pre nego što su oni održani u decembru prošle godine.

„U toku novembra i decembra 2022. godine, Centralna izborna komisija je certificirala 11 kandidata četiri politička subjekta za učešće na izborima za načelnika u bilo kojoj od četiri opštine i 63 kandidata tri politička subjekta na izborima za dvije skupštine opštine. Prema odluci CIK-a, ovaj proces će važiti, pa će politički subjekti moći da potvrde već ovjerene kandidate od 9. do 13. marta, bez potrebe za prijavom od početka”, rekao je Elezi.

Pored procesa potvrđivanja ovjerenih kandidatura, CIK će primati i nove prijave političkih partija, nezavisnih kandidata, građanskih inicijativa ili koalicija, rekla je portparol CIK-a.

Ostavke gradonačelnika četiri opštine na severu najavio je i podstakao predsednik Srpske liste Goran Rakić kao odgovor na suspenziju dosadašnjeg regionalnog direktora policije na severu Mitrovice Nenada Gjurića i zabrana korišćenja nelegalnih registarskih tablica.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije