Delegacija EU u BiH osudila napade na novinare u Banjaluci

Datum: 09.03.2023
Podeli Tvituj

Napadi na novinare Aleksandra Trifunovića i Nikolu Moraču, nedugo nakon što su iznijeli kritike o kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj (RS), su izuzetno zabrinjavajući, naveli su 9. marta iz Delegacije Evropske (EU) unije u Bosni i Hercegovini (BiH).

Nepoznati počinioci su tokom noći na 9. mart oštetili vozila Aleksandra Trifunovića, urednika portala "Buka" i novinara Blica Nikole Morače u banjalučkom naselju Starčevica, gdje žive.

Nikola Morača je ranije, 24. februara, saslušan u policiji zbog istrage u vezi sa informacijama koje je objavio u dnevnom listu "Blic" i portalu "Srpskainfo".

Saslušan je u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo "povreda tajnosti postupka", u vezi teksta koji je objavio o nedavno prijavljenom slučaju silovanja 18-godišnjakinje u Banjaluci. Tokom saslušanja, oduzet mu je mobilni telefon.

Iz Delegacije EU u BiH su istakli da napadi predstavljaju još jedan primjer teških uslova u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini i neprijateljskog okruženja koje postoji za slobodu medija u zemlji.

Iz Ureda EU u BiH su naveli da od vlasti entiteta RS očekuju brze institucionalne i pravosudne mjere u ovom slučaju, kao kao i mjere za jačanje slobode medija i sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti.

"Od najviših zvaničnika RS-a očekujemo da se suzdrže od neprimjerenih komentara, koji doprinose stvaranju okruženja straha za novinare", dodali su iz Delegacije EU u BiH.

Istakli su da su sloboda izražavanja i medija temeljne vrijednosti, koje se očekuju od svake zemlje s perspektivom članstva u EU.

"U svakom demokratskom društvu, novinari moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoj važan posao bez straha ili zastrašivanja", ističu iz Delegacije EU u BiH.

Dodali su da su sloboda izražavanja i medija, te zaštita novinara, među 14 ključnih prioriteta za BiH na putu ka članstvu u EU.

"Neophodni preduslovi za napredak na evropskom putu su jačanje slobode izražavanja i slobode medija, kao i osiguranje odgovarajućeg institucionalnog odgovora na prijetnje novinarima", zaključili su iz delegacije.

 

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije