„Djathi i Sharri“, zaštićena oznaka porekla, prvi lokalni proizvod zaštićen od strane države Kosovo

Datum: 24.06.2023
Podeli Tvituj

Po prvi put u svojoj istoriji, Kosovo registruje geografsku oznaku – „Djathi i Sharri“ kao zaštićenu oznaku porekla prema Zakonu o geografskim oznakama i oznakama porekla.

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine, odnosno Agencija za industrijsku svojinu, po prvi put u Republici Kosovo, donela je rešenje za zaštitu lokalnog proizvoda, šarskog sira, na osnovu Zakona o geografskim oznakama i nazivima. porekla. Činjenica da, Šarski sir; je jedinstven proizvod Šarskog regiona i karakteristike kulture, zemljišta i životne sredine koje se vezuju za oznaku, nakon odluke da se zaštiti kao oznaka porekla čini nacionalni ponos.

Ova zaštita doprinosi identifikaciji jedinstvenog područja koje proizvodi određeni proizvod tako što ga razlikuje od drugih sireva i takođe promoviše lokalnu proizvodnju i tradiciju proizvodnje sira na Kosovu, i pomaže potrošačima u osiguranju kvaliteta i porekla proizvedenog sira. u ovom regionu.

Sa ovom zaštitom, korišćenje naziva "Djathi i Sharri", odnosno mehanizama sertifikacije i kontrole proizvodnje će obezbediti standarde kvaliteta za ovaj proizvod.

Geografski indikator, u ovom slučaju zaštićeni „Sharri Cheese“, ima poseban značaj za razvoj privrednog sektora sira na Kosovu i promoviše seoski turizam kao i prekogranični region, dodaje još veći značaj ovom proizvodu, čineći Kosovo prvom zemljom koja je zaštitila proizvod sa ovom oznakom.

MINT čestita članovima Udruženja proizvođača šarskog sira, na dosadašnjem radu i posvećenosti. Registracija šarskog sira je među najvažnijim odlukama koje je Ministarstvo donelo u očuvanju i zaštiti domaćih proizvoda i promociji naše nacionalne tradicije. MINT će nastaviti da se zalaže za zaštitu što je moguće više lokalnih proizvoda sa geografskim oznakama ili nazivima porekla.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije