Drač je najtopliji grad do 2040. godine, uključujući Prizren

Datum: 16.04.2024
Podeli Tvituj

Kancelarija Svetske banke na Kosovu saopštava da su se ekstremne vrućine u gradovima zapadnog Balkana značajno pogoršale i da se očekuje da će se toplotni talasi još više povećati u narednih nekoliko decenija.

U saopštenju se navodi da su, prema najnovijem izveštaju Svetske banke za zapadni Balkan, Tirana, Skadar, Valona, Mostar, Sarajevo i Skoplje leti toplije za 4,5-7,5°C u odnosu na ruralno okruženje.

Takođe, na grafikonu koji pokazuje temperaturu od 1990. do 2024. godine, Prizren je na četvrtom mestu među balkanskim gradovima po najvišoj temperaturi, kao i Priština na sedmom, dok je prvi grad Drač.

„Takođe, mnogi gradovi u regionu premašuju bezbedne nivoe PM2,5 čestica i među najzagađenijim su u Evropi. Izveštaj preporučuje akciju na tri glavna fronta kako bi gradovi u regionu postali zeleniji. Prvo, smanjite urbano širenje i učinite gradove kompaktnijim. Ovo se može uraditi kroz ulaganja u regeneraciju urbanih područja kako bi se povećala gustina, podsticanje mešovitog korišćenja zemljišta u glavnim oblastima i ponovni razvoj već korišćenih prostora. Drugo, gradovi moraju smanjiti svoje emisije“.

” Fokus treba da bude na ključnim sektorima uključujući transport, zgrade i upravljanje otpadom. Treće, gradovi moraju preduzeti mere da smanje ekstremnu urbanu vrućinu i povećaju spremnost za to. Mere, kao što su zeleni krovovi, urbani parkovi i bašte, i izgrađena močvarna područja, treba da se promovišu s obzirom na njihove niske troškove implementacije i visoke ekološke i društvene koristi“, navodi se u saopštenju.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije