Šef turske diplomatije u Kairu u cilju otopljavanja odnosa

Datum: 18.03.2023
Podeli Tvituj

Turska će unaprediti diplomatske odnose sa Egiptom na nivo ambasadora "što je pre moguće", rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu u subotu, 18. marta, tokom posete Kairu.

"Veoma mi je drago što preduzimamo konkretne korake za normalizaciju odnosa sa Egiptom... Daćemo sve od sebe da u budućnosti više ne prekidamo naše veze", rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim egipatskim kolegom Samehom Šukrijem.

Glavni turski diplomata boravio je u subotu u Kairu na razgovorima sa egipatskim zvaničnicima dok dve regionalne sile nastoje da poprave svoje narušene veze nakon godina tenzija.

Čavušoglu je najviši turski zvaničnik koji je posetio najmnogoljudniju naciju arapskog sveta u poslednjih deset godina.

Egipat i Turska su u zavadi od kada je egipatska vojska zbacila islamističkog predsednika Mohameda Morsija 2013. godine usred masovnih protesta protiv njegove jednogodišnje vladavine koja je izazvala podele u zemlji. Morsi je poticao iz grupe Muslimanska braća, koju podržava Turska, dok ju je Egipat proglasio terorističkom organizacijom.

Čavušoglu i Šukri su razgovarali o "različitim aspektima" bilateralnih odnosa, rekao je Ahmed Abu Zaid, portparol egipatskog ministarstva spoljnih poslova.

On je istakao da su takođe razgovarali o regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, što je očigledno referenca na sukob u Libiji i tenzije u vezi sa istraživanjem gasa u istočnom Sredozemnom moru.

Abu Zaid je u petak rekao da sastanci imaju za cilj pokretanje "dubokog dijaloga" kako bi se postigao "zajednički sporazum za postizanje interesa obe zemlje".

Egipat i Turska podržavaju suprotstavljene strane u libijskom sukobu, koji je umalo doveo do direktne konfrontacije između dva američka saveznika 2020. na vrhuncu napada na libijsku prestonicu od strane komandanta sa istoka Kalife Hiftera, kojeg podržava Egipat.

Egipat, Grčka i neke druge evropske zemlje takođe su bile ljute zbog sporazuma između Turske i Libije iz 2019. koji je imao za cilj jačanje turskih pomorskih prava i uticaja u istočnom Mediteranu.

Bivši turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu bio je poslednji najviši zvaničnik koji je posetio Kairo 2012. godine prisustvujući konferenciji sirijske opozicije koju je održala Arapska liga.

Turska je poslednjih godina napustila svoj kritički odnos prema vladi egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija, u pokušaju da poprave odnose.

U novembru prošle godine turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i el-Sisi su fotografisani kako se rukuju tokom Svetskog prvenstva u Kataru. Šukri je u februaru posetio Tursku i Siriju pogođene zemljotresom kako bi iskazao solidarnost.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije