Ženi amputirali ruke i noge: Pojela ribu zaraženu opasnom bakterijom

Datum: 18.09.2023


Ženi u Kaliforniji morali su da amputiraju sve udove nakon što je pojela komad nedovoljno termički obrađene tilapije.

Laura Barahas (40) prošlog je meseca kupila ribu na lokalnoj pijacu u San Hozeu koju je sama skuvala i pojela kod kuće, napisala je njena prijateljica Ana Mesina u GoFundMe kampanji.

Barahas je provela više od mesec dana u bolnici boreći se s infekcijom bakterije „vibrio vulnificus“ pre nego što su joj u sredu uklonjeni svi udovi, tvrdi Mesina.

“Ljubazno vas molimo da pronađete u svojim srcima da podržite ovu prekrasnu porodicu u ovom neverovatno izazovnom vremenu”, napisala je Mesina. “Ono što se dogodilo njima moglo bi se dogoditi bilo kome od nas, a zajedno možemo napraviti značajnu razliku.”

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je 1. septembra izdao zdravstveni savet, upozoravajući na porast bakterijskih infekcija „vibrio vulnificus“ u SAD zbog povećanja temperature vode, prenosi Insider.

Vibrio vulnificus je bakterija koja uspeva u toplijim vodama Meksičkog zaliva, prema CDC-u. Poznato je da bakterije Vibrio svake godine uzrokuju oko 80.000 bolesti u Sjedinjenim Državama, navodi agencija.

U Galvestonu u Teksasu muškarac je umro nakon što je 29. avgusta jeo kamenice zaražene bakterijom „vibrio vulnificus“, javlja FOX 26 iz Hjustona.

Znakovi infekcije „vibrio vulnificus“ su vodenasti proliv, grčevi u želucu, mučnina, povraćanje i groznica, navodi CDC. Inficirana rana može pokazati crvenilo, bol, otok, toplinu, promenu boje i iscedak, prema odeljenju.

CDC kaže da je najčešći uzrok Vibrio infekcija jedenje nedovoljno kuvanih ili sirovih kamenica i školjki.

“Nemojte jesti sirove ili nedovoljno kuvane kamenice ili druge školjke. Skuvajte ih pre jela”, preporučuje CDC. “Uvek operite ruke sapunom i vodom nakon što dirate sirove školjke.”

CDC takođe preporučuje izbegavanje slane vode ako imate otvorenu ranu kako biste izbegli infekciju vibriozom.


Normalna verzija ove vesti
Vesti iz iste kategorije
Početna stranica