Četiri namirnice koje redovno konzumiramo, a koje mogu biti štetne po zdravlje

Datum: 07.09.2023
Podeli Tvituj

Jedan od najčešćih problema današnjice su bolesti srca i krvnih sudova. Akumulacija masnih naslaga u krvnim sudovima dovodi do sužavanja zidova arterija, kada se plak nakuplja i ograničava dotok krvi u tkiva.

Uzroci začepljenja krvnih sudova mogu biti pušenje, visok krvni pritisak, dijabetes, starenje, ali i ishrana bogata zasićenim mastima, te vam donosimo četiri namirnice na koje treba da obratite pažnju i ograničite njihovu konzumaciju, prenosi Danas.

Maslac

Maslac je jedan od najčešćih sastojaka kada govorimo o pripremi kolača i slanih jela. Međutim, loša strana upotrebe putera je to što njegov visok nivo zasićenih masti može dovesti do začepljenja arterija i neželjenog nivoa holesterola ako se konzumira u prekomernoj količini. Bez obzira koliko je ukusan puter, poznavanje zdravstvenih rizika će vam pomoći da održite svoje telo zdravim.

Ako želite da smanjite količinu putera, postoji nekoliko opcija koje će vam poslužiti kao zdrave zamene. Jedna od opcija je prelazak na nemasni mlečni namaz sa smanjenim sadržajem zasićenih masti. Postoje i veganski namazi koji su posebno dizajnirani za upotrebu u receptima, kao što je margarin napravljen od orašastih plodova, semenki, pa čak i biljaka kao što je maslinovo ulje. Pored toga, ako recept zahteva rastopljeni puter, može se koristiti i sos od jabuke ili pire od banane.

Punomasno mleko i sir

Punomasno mleko i sir predstavljaju pravi zdravstveni izazov za pojedince jer se mlečni proizvodi često koriste u mnogim namirnicama koje jedemo. Moždani udar i srčani udar, koji se mogu javiti, dva su vodeća uzroka smrti u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju. Zato je važno da razumete koliki treba da bude vaš dnevni unos mleka i sira.

Zdravstveni stručnjaci predlažu zdravije alternative kao što su sojino i bademovo mleko, kao i ograničavanje unosa mleka na dve čaše dnevno. Takođe možete da se odlučite za nisko-masne verzije popularnih mlečnih proizvoda kao što je grčki jogurt sa visokim sadržajem proteina.

Pored toga, nemlečne alternative kao što su sojino, kokosovo, ovseno ili bademovo mleko pružaju podjednako ukusnu zamenu bez dodanih zasićenih masti i holesterola koji se nalaze u tradicionalnim mlečnim proizvodima. Štaviše, zamenom punomasnog sira kozjim sirom, unos masti se može smanjiti, a jelima se daje odličan ukus.

Pržena hrana

Prženje hrane je uobičajen način za brzo pripremanje obroka, ali može predstavljati veliki rizik po vaše zdravlje. Hrana koja je pržena u dubokom prženju prekriva hranu nezdravom masnoćom koja promoviše začepljenje arterija. Količina masti u prženoj hrani se dramatično povećava, što može dovesti do povišenog krvnog pritiska i povećanog rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

Štaviše, pržena hrana obično zahteva dvostruko ili čak tri puta više ulja nego druge metode kuvanja, što može učiniti obrok pun kalorija. Važno je zapamtiti da je umerenost ključna kada jedete prženu hranu. Omogućava nam da uživamo u određenim ukusima bez žrtvovanja zdravlja. Odličan način je da uvedete pečenje kao alternativu, prenosi centarzdravlja.hr.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije