Četrdeseti rođendan kao alarm: Koje dve namirnice morate da izbacite iz jelovnika

Datum: 05.09.2023
Podeli Tvituj

Jedna od važnih prekretnica u životu zasigurno je jubilarni 40. rođendan. Pored brojnih promena, nutricionisti savetuju i promenu ishrane, jer je pravo vreme da se izbace neke namirnice iz jelovnika, piše CityMagazine.

Ruska nutricionistkinja, Zuhra Pavlova tvrdi da se nakon napunjenih jubilarnih 40 godina i te kako naziru posledice nepažnje iz mladosti. Međutim, nije u pitanju ništa što zdrave navike ne mogu rešiti, te će pomoći vašem telu da izbegne probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma.

„Čips i gazirana pića možete da zaboravite. Raznovrsna ishrana neophodna je da biste pre svega ceo organizam održali u zdravom stanju. Da biste to postigli morate jesti grašak, pasulj, sočivo, leblebije, žitarice i mlečne proizvode”, objašnjava Pavlova i dodaje da je neophodno da na našem jelovnikom često bude: morska riba, pečurke, grejpfrut, zeleno povrće, heljda, orasi, brokoli, ali i kurkuma i kumin.

Takođe, nutricionistkinja ističe da je važno da konzumiramo što više vode, jer ona igra glavnu ulogu u funkcionisanju organizma. Pored vode, biljni čajevi su takođe poželjni u svakodnevnoj ishrani, navodi CityMagazine.

Doktorka je podsetila na štetu koju brza hrana može naneti, jer, kako objašnjava, prerađena i pržena hrana, naročito meso, uzrokuje upalu jetre, krvnih sudova i zglobova, što za posledicu ima probleme sa kožom, metabolizmom i gojenjem.

Šta ne treba jesti nakon 40. godine?

Smanjenje unosa šećera je osnova zdravijeg života. „Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, odlično je ‘pogonsko gorivo’ za maligne ćelije. Oštećuje proteine ​​vezivnog tkiva, što stari kožu, krvne sudove i unutrašnje organe. Svakako morate da se odreknete sokova i peciva. Takođe, pokušajte da smanjite beli hleb, testeninu, beli pirinač i žitarice”, objasnila je Pavlova.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije