Evropljani su i dalje izloženi prekomernim količinama opasne hemikalije BPA

Datum: 18.09.2023
Podeli Tvituj

Evropljani su još uvek izloženi prekomernim količinama bisfenola A, štetne hemikalije poznate kao BPA koja se desetinama godina koristi u proizvodnji određenih plastičnih proizvoda, objavila je krajem prošle nedelje Evropska agencija za okolinu.

Agencija EU saopštila je da su uzorci urina prikupljeni od Evropljana u više zemalja otkrili da je izloženost BPA-u i dalje „znatno iznad prihvatljivih nivoa zdravstvene bezbednosti“ i predstavlja potencijalni rizik za milione ljudi.

BPA je sintetička hemikalija koja se široko koristi u plastičnim i metalnim posudama za hranu, višekratnim bocama za vodu i cevima za pitku vodu.

Čak i u malim dozama, hemikalija može oslabiti imunološki sistem, navela je agencija.

Ostali zdravstveni problemi koje BPA može uzrokovati uključuju neplodnost i alergijske reakcije na koži.

Bisfenol A i dva druga bisfenola koji se koriste kao zamena za BPA izmereni su u urinu 2.756 odraslih osoba iz 11 zemalja: Hrvatske, Češke, Danske, Francuske, Finske, Nemačke, Islanda, Luksemburga, Poljske, Portugala i Švajcarske.

„Nivo prekoračenja varirala je između 71 posto i 100 posto“, rekla je EEA sa sedištem u Kopenhagenu za tih 11 zemalja.

„Zahvaljujući revolucionarnom EU-ovom istraživačkom projektu ljudskog biomonitoringa, možemo videti da bisfenol A predstavlja mnogo rašireniji rizik za naše zdravlje nego što se dosad mislilo“, izjavila je izvršna direktorka EEA Lina Ila-Mononen.

Moramo ozbiljno shvatiti rezultate ovog istraživanja i preduzeti više radnji na nivou EU-a kako bismo ograničili izloženost hemikalijama koje predstavljaju rizik za zdravlje Evropljana, dodala je.

BPA je već godinama zabranjen u plastičnim bocama i ambalaži koja sadrži hranu za bebe i malu decu u EU.

U februaru 2018. EU je takođe uvela stroža ograničenja za BPA u svim materijalima koji dolaze u dodir s hranom.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije