Fon der Lajen: Srbija i Kosovo da iskoriste trenutak i prihvate plan EU

Datum: 14.03.2023
Podeli Tvituj

Srbija i Kosovo treba da iskoriste trenutak i prihvate plan Evropske unije za normalizaciju odnosa, što je ključno za stabilnost celog regiona, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a javila agencija Hina.

„Postoji plan Evropske unije za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine. Mislim da je to prilika za obe strane da iskoriste trenutak jer je normalizacija od ključne važnosti za sigurnost, stabilnost i prosperitet regije“, rekla je Fon der Lajen u razgovoru s dopisnicima novinskih agencija koje učestvuju u projektu zajedničke evropske redakcije European Newsroom (ENR).

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel izjavio je, nakon poslednjeg trilateralnog sastanka 27. februara u Briselu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, da su obe strane prihvatile ponuđeni sporazum i da predstoje razgovori o njegovoj implementaciji.

U tekstu sporazuma, piše Hina, navodi se da će dve strane razvijati „normalne, dobrosusedske odnose na temelju jednakih prava“, da će „međusobno priznavati dokumente i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate“.

U dokumentu je navedeno i da obe strane polaze od pretpostavke da nijedna ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime, a da se Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Obe strane prihvatile su i da neće uzajamno blokirati niti podsticati druge da blokiraju napredak suprotne strane na putu ka EU na osnovu sopstvenih zasluga.

Izveštač Hine iz Brisela podseća da su, posle sastanka u Briselu 27. februara, usledile izjave koje protivrečne pojedinim odredbama iz sporazuma.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da neće pristati na članstvo Kosova u UN, iako je u sporazumu navedeno da Beograd to neće blokirati.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je nakon tog sastanka tvrdio kako je on bio spreman da odmah potpiše osnovni sporazum, a Vučić je rekao da to ne dolazi u obzir dok Kosovo ne ispuni obavezu stvaranja Zajednice srpskih opština po Briselskom sporazumu iz 2013. i dok se ne dogovori plan implementacije evropskog plana za normalizaciju odnosa.

Sledeći sastanak Vučića i Kurtija biće održan u subotu, 18. marta u Ohridu u prisustvu šefa evrodiplomatije Borela, a Brisel, kako navodi Hina, očekuje dogovor o planu sprovođenja osnovnog sporazuma o normalizaciji ili „bar znatan napredak“.

„Nadam se da će obe strane biti vrlo konstruktivne u predstojećim razgovorima”, rekla je Fon der Lajen novinarima.

Na pitanje hoće li biti posledica ako propadnu pregovori u Ohridu, predsednica Evropske komisije poručila je da “prvo treba pregovarati, a tek onda gledati rezultat”.

Fon der Lajen je ocenila da je ruski napad na Ukrajinu istakao stratešku važnost procesa proširenja Evropske unije.

„Rat u Ukrajini naglasio je novu stratešku važnost proširenja. Mi želimo da naše partnere sa Zapadnog Balkana dovedemo što bliže i što brže Evropskoj uniji“, rekla je Fon der Lajen.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije