Francuska pozvala Kinu da utiče na Rusiju u okončanju sukoba u Ukrajini

Datum: 01.04.2024
Podeli Tvituj

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne pozvao je Kinu da pošalje "veoma jasnu poruku Rusiji" o ratu u Ukrajini i istakao da Pariz treba da održi jake ekonomske odnose sa Pekingom.

„Očekujemo da će Kina poslati vrlo jasne poruke Rusiji. Očigledno je da Kina igra ključnu ulogu u nezavisnosti, poštovanju međunarodnog prava, uključujući suverenitet Ukrajine“, rekao je Sežurne u Pekingu na zajedničkoj konferenciji za novinara sa kineskim kolegom Vang Jijem.

Kina, koja se predstavlja kao neutralna strana, ali čiji se odnos sa Rusijom produbio od početka sukoba, zalaže se za političko rešenje okončanja sukoba u Ukrajini.

Sežurne je rekao da se taj rat tiče cele međunarodne zajednice.

„Uvereni smo da neće biti trajnog mira ako se o tome ne pregovara sa Ukrajincima. Neće biti bezbednosti za Evropljane ako ne bude mira u skladu sa međunarodnim pravom. Za nas je to suštinsko pitanje, zbog toga je Francuska odlučna da održi bliski dijalog sa Kinom“, rekao je Sežurne.

Francuski ministar će tokom posete Kini učestvovatii na otvaranju izložbe „Versaj i zabranjeni grad“, u Zabranjenom gradu u Pekingu, gde će biti izloženo oko 60 umetničkih dela i dragocenih predmeta iz dvorca Versaj.

„Ove godine obeležava se 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Francuske, kao i godina kulturnog turizma između dve zemlje“, saopštila je prošle nedelje francuska diplomatija.

To je drugi put za manje od šest meseci da je francuski ministar spoljnih poslova posetio Kinu. U novembru je tadašnja šefica francuske diplomatije Katarin Kolona bila u poseti Pekingu.

Francuski predsednik Emanuel Makron posetio je Kinu u aprilu 2023.

Francuska je, pod vođstvom generala Šarla de Gola, 1964. godine bila prva velika zapadna zemlja koja je uspostavila diplomatske odnose na nivou ambasadora sa Kinom.

Tada smelu odluku kineski zvaničnici redovno navode kao primer nezavisne diplomatije, a to je ponovio i šef kineske diplomatije Vang Ji tokom posete Parizu u februaru.

„Kina ceni privrženost Francuske nezavisnosti i autonomiji“ njene politike, rekao je Vang Ji Emanuelu Makronu.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije