Grant USAID-a od 34 miliona i 727 hiljada dolara, izjava predsednice Osmani i ambasadora Hoveniera

Datum: 16.09.2023
Podeli Tvituj

Kosovo i USAID potpisali su u petak sporazum o grantu vredan 34 miliona i 727 hiljada dolara.

Ovaj grant je ocenjen kao veoma važan za Kosovo, a rečeno je i da potvrđuje dugoročno partnerstvo Kosova i SAD.

Predsednica zemlje Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji sa američkim ambasadorom nakon potpisivanja granta zahvalila SAD na kontinuiranoj podršci Kosovu, prenosi Telegraf.

„Obraćam vam se nakon potpisivanja sporazuma koji će direktno uticati na ispunjavanje razvojnih ciljeva naše zemlje. Zajedno sa SAD potpisali smo sporazum o grantu za razvoj. Kao rezultat toga, imaćemo na raspolaganju 35 miliona dolara za projekte koji doprinose poboljšanju života svih građana“, rekla je ona.

Predsednik je dodao da je „ovaj sporazum nastavak podrške SAD Kosovu“.

"U ime svih građana Kosova, od srca vam se zahvaljujem", zaključila je ona.

U međuvremenu, američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenije rekao je da je sporazum od blizu 35 miliona dolara za podršku brojnim aktivnostima USAID-a na Kosovu.

On je rekao da ovo potvrđuje dugoročno i stabilno partnerstvo SAD sa narodom Kosova, prenosi Telegraf.

„Ovaj fond će podržati strateške ciljeve SAD za Kosovo, uključujući napore za unapređenje integracije Kosova u evropske i evroatlantske institucije, napore za promovisanje ekonomskog rasta i napretka, kao i napore za jačanje dobrog upravljanja i razvoj demokratskih institucija. rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, svi programi USAID-a na Kosovu imaju za cilj da osiguraju da svi Kosovari imaju efikasan i opipljiv pristup uslugama koje pružaju njihove institucije.

„Takođe mislim da je korisno reći da su od 1999. SAD uložile više od dve milijarde dolara da unaprede naše zajedničke ciljeve.

Ovo je manifestacija naše posvećenosti narodu Kosova“, rekao je Hovenier.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije