Hamas potvrdio da se izraelska vojska povukla iz bolnice Al Šifa, pronađena tela

Datum: 01.04.2024
Podeli Tvituj

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze pod kontrolom Hamasa saopštilo je da je izraelska vojska povukla tenkove i vozila iz bolnice Al Šifa, najveće bolnice na opkoljenoj palestinskoj teritoriji, gde je pre dve nedelje pokrenula vojnu operaciju.

Novinar AFP i očevici na licu mesta videli su tenkove i vojna vozila kako napuštaju bolnički kompleks.

„Desetine leševa, od kojih su neka u stanju raspadanja, pronađeni su u i oko bolnice“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja palestinskog pokreta Hamas.

Izraelska vojska se „povukla iz medicinskog kompleksa Al Šifa nakon što je zapalila zgrade i potpuno ih stavila van funkcije“, navelo je ministarstvo i dodalo da su oštećene i zgrade koje ga okružuju.

Jedan lekar je za Frans pres rekao da je pronađeno više od 20 tela, kao i da su preko pojedinih prešla vojna vozila tokom povlačenja.

Izraelska vojska, koja optužuje borce Hamasa da se kriju u bolnicama, pokrenula je, kako je opisala, „preciznu operaciju“ 18. marta protiv Al-Šife, koji se nalazi u gradu Gaze na severu te palestinske teritorije.

Vojska je saopštila da je od tada „eliminisala oko 200 terorista“. Operacija je počela kada su stotine raseljenih osoba našle utočište u krugu bolnice.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus juče je rekao da je 21 pacijent u toj bolnici preminuo od početka izraelske operacije.

Prema njegovim rečima, u bolnici je ostalo 107 pacijenata, među kojima je četvoro dece a 28 osoba je u kritičnom stanju.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije