Istraživanje: Jagode mogu imati iznenađujuće pozitivan učinak na naš mozak dok starimo

Datum: 08.11.2023
Podeli Tvituj

Jagode su među omiljenim voćem, a istraživanje koje su sproveli neuronaučnici pokazalo je i da je dobro za mozak. Nedavna studija provedena u periodu od 12 nedelja otkrila je da konzumacija jagoda može smanjiti rizik od demencije i poboljšati raspoloženje kod osoba kod kojih postoji rizik od kognitivnog pada zbog starosti i metaboličkih problema.

Istraživanje, koje je sproveo neuronaučnik Robert Krikorian s američkog Univerziteta u Sinsinatiju sa svojim timom, usredsredilo se na sredovečne osobe s prekomernom težinom i znakovima insulinske rezistencije, piše ZIMO, a prenosi N1 Zagreb.

Krikorian i njegov tim angažovali su 30 odraslih osoba, uglavnom žena, u dobi od 50 do 65 godina s blagim kognitivnim oštećenjem i indeksom telesne mase (BMI) koji ih je svrstao u kategoriju prekomerne težine.

Učinak jagoda na pamćenje

Smetnje u pamćenju bile su smanjene kod onih koji su dobijali prah jagode, što sugeriše da su mogli bolje ignorisati nevažne podatke.

Smanjeno ometanje pamćenja odnosi se na manju zabunu među semantički povezanim pojmovima na testu učenja popisa reči. Smatra se da taj fenomen uopšteno odražava bolju izvršnu kontrolu, u smislu otpora upadu neciljanih reči tokom testiranja pamćenja, objašnjava Krikorian.

Učesnici koji su konzumirali jagode prijavili su slabije simptome depresije, pokazujući poboljšano emocionalno suočavanje i izvršne sposobnosti. Studija sugeriše da je konzumacija jagoda ispravila postojeće kognitivne nedostatke kod učesnika s poteškoćama povezanim s godinama i insulinskom rezistencijom.

Izvršne sposobnosti počinju opadati u srednjim godinama, a višak trbušne masnoće, kao kod insulinske rezistencije i gojaznosti, težiće povećanju upale, uključujući i unutar mozga, dodaje Krikorian.

I jagode i borovnice sadrže antioksidanse zvane antocijanini, koji su uključeni u niz zdravstvenih dobrobiti koje ima bobičasto voće, kao što su metabolička i kognitivna poboljšanja, ističe Krikorian.

Nedostaci studije

Dok su prethodne studije pokazale metabolička poboljšanja nakon konzumiranja jagoda, nova studija nije otkrila metaboličke učinke. Naučnici tu razliku pripisuju nižoj dozi antocijanina korišćenoj u njihovoj studiji.

Međutim, mala veličina uzorka, kratko trajanje studije i ograničena regulacija ishrane učesnika ograničavaju zaključke koji se mogu izvući iz ovog istraživanja.

U širem kontekstu, stručnjaci preporučuju održavanje raznolike i uravnotežene ishrane kao najučinkovitiji pristup za ispunjavanje prehrambenih potreba, uključujući voće poput jagoda, koje su bogate vitaminom C.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije