Italija zabranila proizvodnju i prodaju „uzgojenog mesa“

Datum: 17.11.2023
Podeli Tvituj

Italija je zabranila proizvodnju i prodaju "uzgojenog mesa", navodeći zdravstvene probleme i potrebu da se očuvaju uzgajivači stoke, čak i ako prodaja ovog proizvoda još nije odobrena u EU.

Italija tako u četvrtak postala prva zemlja u Evropskoj uniji koja je zabranila „uzgojeno meso“, proizvedeno u laboratoriji od ćelija životinjskog tkiva.

Zakon o tome kojeg je odobrio Parlament uz pretnju velikim kaznama zabranjuje i opisivanje proteina biljnog porekla kao „mesa“.

Mnoge kompanije širom sveta prodaju „biljne alternative za meso“ koje se reklamiraju kao rešenje za etička pitanja u vezi sa industrijskom poljoprivredom i rešenja za životnu sredinu pošto je stočarstvo je jedan od glavnih uzroka emisije gasova koji zagađuju i zagrevaju atmosferu.

Prodaja „uzgojenog mesa“ je zasad dozvoljena u Singapuru i Sjedinjenim Državama, ali ne i u EU, iako su evropske kompanije prikupile sredstva za finansiranje istraživanja za to.

EU smatra „uzgojeno meso“ „novom hranom“ i ono bi kao takvo, kao i svaki novi proizvod, trebalo da dobije dozvole za stavljanje u promet.

Italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida rekao je da „uzgojeno meso“ „prekida plemenit odnos između zemlje, čoveka i rada koji nas je milenijumima pratio i omogućavao nam da kultivišemo zemljište“.

Italijanska nevladina „Međunarodna organizacija za zaštitu životinja“ smatra je da je novi zakon nepotreban „pošto ‘uzgojeno meso’ još nije odobreno za ljudsku ishranu u Evropi i stoga se ne može plasirati na tržište“.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije